Nestali: U toku identifikacija posmrtnih ostataka sa devet lokacija na Kosovu i Kiževaka

 

FOTO: Veljko Odalović

U toku je proces identifikacije, kako se pretpostavlja, 16 posmrtnih ostataka pronađenih tokom prethodne godine na ukupno deset lokacija u okviru potrage za nestalima na Kosovu. Osim one u Kiževaku, posmrtni ostaci sa ostalih devet lokacija ekshumirani su na teritoriji Kosova. Uzorci su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, ali odgovora još uvek nema, potvrdio je danas za KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj (Ramë Manaj).

Prištinski mediji javili su ovog jutra da su posmrtni ostaci koji su pronađeni 17. novembra prošle godine u Kiževaku kod Raške poslati Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, te da se ubrzo očekuje da stignu analize.

Međutim, ovoj komisiji poslati su uzorci ostataka, kako iz Kiževaka, tako i sa još devet lokacija na teritoriji Kosova koji su takođe pronađeni prošle godine i za sve posmrtne ostake sada se čeka da budu identifikovani.

Kako je rekao, reč je o standardnoj proceduri koja se primenjuje odmah nakon ekshumacije, a nezavisno od toga da li su posmrtni ostaci pronađeni u Beogradu ili Prištini.

„Uzorci se odmah šalju na adresu međunarodne komisije za nestala lica, i onda u povratku postoji mogućnost i ima slučajeva kada se vraćaju radi identifikacije i provere u Beogradu ili u Prištini. Oni vrše analize kostiju, onda se te analize upoređuju sa analizama krvi i onda se utvrđuje identitet“, kazao je Manaj u razgovoru KoSSev.

Posmrtni ostaci pronađeni u Kiževaku i dalje se nalaze u Beogradu, dok su međunarodnoj komisiji poslati samo uzorci, potvrdio je Manaj“.

Manaj ni danas nije mogao da potvrdi koliko je tačno osoba – tj. posmrtnih ostataka pronađeno prošle godine u Kiževaku. Sumnja se i dalje da je reč o 5 do 6 tela.

Na ovoj lokacije će se vršiti nova iskopavanja i tokom ove godine, a kada se vremenski uslovi poboljšaju.

„To će se utvrditi zajedničkim putem od strane eksperata sa Kosova i iz Srbije“, dodao je Manaj.

Osim Kiževaka, prištinska Komisija za nestala lica očekuje iskopavanja i u drugim delovima Srbije. Tačnije u Štavlju, u blizini Sjenice.

Priština je iznela sumnju da se i na ovoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci nestalih iz kosovskih sukoba. Manaj poručuje da se čeka na odobrenje Komisije za nestale iz Beograda.

„Zajedno smo posetili to mesto, očekujemo još neke podatke i videćemo da li će se dozvoliti i kada da se počne sa iskopavanjima“, rekao je.

Osim iskopavanja na teritoriji centralne Srbije, iskopavanja su se vršila i na teritoriji Kosova.

Tokom 2020. godine na Kosovu je obrađeno devet lokacija, među kojima je Severni deo Mitrovice i lokacija u blizini Istoka, a pronađeno je i tom prilikom je, kako se pretpostavlja, ekshumirano 11 posmrtnih ostataka.

Ovi uzorci su takođe poslati Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, i za njih se čekaju DNK analize, potvrdio je Manaj.

U februaru ove godine započeta su iskopavanja i na gradskom groblju u Đakovici, gde su, takođe pronađeni posmrtni ostaci, a očekuje se da će se na ovoj lokaciji vršiti nova iskopavanja.

Na pitanje da li je Vlada Srbije slala zahteve Prištini za iskopavanja na teritoriji Kosova i da li su oni odobreni Manaj kaže da je u toku priprema radnog plana za 2021., ali i da postoje ovakvi zahtevi.

„Ima zahteva od Vlade Srbije, obuhvatićemo sigurno i te zahteve. Ali još uvek nije usvojen plan rada“, poručio je, dodajući da ne može da pruži dodatne detalje o daljim iskopavanjima.

Podsetimo, početkom februara sahranjeni su posmrtni ostaci srpskog vojnika dobrovoljca Zorana Veselića koji je poginuo 19. aprila 1999. godine, na Maja Glavi na Кošarama. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su krajem prošle godine i početkom februara preuzeti su u Prištini.

Prethodno je upravo Manaj potvdio za prištinske medije da je 4. oktobra srpska delegacija boravila na Košarama u potrazi za telima vojnika poginulih tokom rata na Kosovu.

Iste navode potom je izneo i predsednik Кomisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, navodeći i da su tada boravili i u Prištini gde su „informacije koje poseduju podelili sa nadležnima“.

Kako je tada saopštio, ukupno je oko 570 lica na listi nestalih ove komisije, od kojih su 24 vojnika, a šest sa Košara.

O iskopavanjima kdo Raške i na teritoriji Kosova čitajte u:

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževku – proces zaštititi od politizacije

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Pronađeni posmrtni ostaci nestalih u rejonu Orahovca i Prizrena, Hoti potvrdio

Pronađeni posmrtni ostaci u Orahovcu, iskopavanja se nastavljaju u Prizrenu

Nestali: Na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici do sada pronađeno 73 tela

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževku – proces zaštititi od politizacije

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.