Sahranjeni posmrtni ostaci vojnika sa Košara Zorana Veselića

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Uz vojne počasti danas su u Laćarku kraj Sremske Mitrovice sahranjeni posmrtni ostaci srpskog vojnika dobrovoljca Zorana Veselića koji je poginuo 19. aprila 1999. godine, na Maja Glavi na Кošarama, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Njegovi posmrtni ostaci 22 godine od pogibije pronađeni su krajem prošle godine. Od 570 nestalih na KiM-u liste Srbije, 24 je vojnika.

Predsednik Кomisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, koji je prisustvovao sahrani, rekao je da su posmrtni ostaci Zorana Veselića pronađeni i identifikovani prošle godine, (u novembru) a pre nekoliko dana preuzeti u Prištini.

„Nastavljamo s aktivnostima vezanim za traganje za nestalim licima. Neke okolnosti, vezane za pandemiju, usporile su taj, svakako težak zadatak s kojim nećemo stati. Pre dva meseca bili smo na Кošarama i u Prištini gde smo informacije koje posedujemo podelili s nadležnima i očekujemo da uskoro identifikujemo još lica. Ukupno je oko 570 lica na našoj listi nestalih, od kojih su 24 vojnika. Sa Кošara se šest vojnika vode kao nestali i nadamo se da ćemo uskoro, kada budemo radili proveru lokacije koju smo u novembru pokazali privremenim institucijama u Prištini, pronaći još neka tela. To je težak zadatak od koga nećemo odustati ni jednog trenutka. Vojnici koji su dali svoje živote obavljajući najsvetiji zadatak odbrane otadžbine to zaslužuju od nas“ – rekao je Veljko Odalović, a prenosi MO.

Vojnik 125. brigade Zoran Veselić, poginuo je sa još dva saborca u protivnapadu, prilikom pokušaja spašavanja drugova koji su bili u obruču.

Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti.

Srpsku zastavu sa kovčega Veselićevom ujaku Stevanu Petroviću predao je stariji vodnik Vladimir Mitnaver, jer su Zoranovi roditelji preminuli.

„On je rastao kod nas u kući, odatle je otišao“, kazao je ujak, a javila GradskaM televizija.

„Mi smo ga već sahranili, ali uvek u čoveku tinja neka nada“, kazao je takođe, dodavši da i uprkos tome što su dobili zvaničan izveštaj od vojske da je poginuo, nadali su se, „da je živ, da je ranjen, da je zarobljen“.

Vence su položili predstavnici Vlade, Ministarstva odbrane i VS, MUP-a, Žandarmerije i boračkih organizacija.

Inače GradskaM televizija navodi da se radi o „prvoj primopredaji tela u Prištini od septembra 2019. godine, a kada su preuzeti posmrtni ostaci 7 osoba mučki ubijenih u bunkeri u Đakovici“.

Prethodno je Ram (Ramë) Manaj iz kosovske Komisije za nestala lica 5. oktobra otkrio u emisiji televizije T7, da je tada dan ranije – 4. oktobra srpska delegacija boravila na Košarama u potrazi za telima vojnika poginulih tokom rata na Kosovu.

Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od prošlog leta je pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Poglavlje budućeg „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ o nestalima je već zaključeno, potvrdio je izaslanik EU za razgovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Od tada se aktuelizovala i tema nestalih, a pre svega iskopavanja, koja se, prema do sada javnosti dostupnim informacijama, vrše u Kiževaku kod Raške, na muslimanskom groblju u Kosovskoj Mitrovici, rejonu Orahovca i Prizrena.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.