Pronađeni posmrtni ostaci u Orahovcu, iskopavanja se nastavljaju u Prizrenu

Foto: Fejsbuk

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog jezika)

Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su na groblju u opštini Orahovac, tokom iskopavanja koja su jutros započeli timovi Instituta sudske medicine (ISM). Ovo je za KosovaPress potvrdio Valjon Hiseni (Valon Hyseni), lekar u ISM, koji je trenutno na terenu. Kako se navodi, timovi su već otišli u Tusus u Prizrenu, gde se očekuje iskopavanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni ranije.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, timovi Instituta za sudsku medicinu započeli su jutros iskopavanja u Orahovcu, kako bi pronašli posmrtne ostatke ljudi u blizini civilnog groblja, koje su srpske snage sahranile tokom poslednjeg rata na Kosovu, prenosi prištinska Koha.

KoSSev: Predsedavajući Saveta sela Velika Kruša, Selami Hoti, oglasio se danas putem Fejsbuka saopštivši da su u prizrenskom naselju Tusus pronađeni posmrtni ostaci, javlja takođe Koha.

Hoti je na Fejsbuku napisao da je telo, prvobitno pronađeno u Orahovcu, a da je, kako je naveo, zakopano od strane srpske policije tokom ofanzive početkom maja 1999. godine.

Najavio je da će tela biti poslata na Institut za sudsku medicinu u Prištini, a potom, nakon završetka ispitivanja, i predata članovima porodica.

Pronađeno telo je neidentifikovano i biće poslato na analizu Institutu.

Direktor sudske medicine Arsim Grdžaljiu (Gërxhaliu) izneo je detalje o ovom iskopavanju za KosovoPress.

„Znamo da je prikrivanje zločina počinjeno na civilnom groblju, i ovo je jedan od takvih slučajeva, kao što smo imali na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici gde je do sada pronađeno preko 73 tela zakopanih na civilnom groblju“, kaže Grdžaljiu

Grdžaljiu najavljuje da će danas biti iskopavanja u prizrenskom Tususu.

Tamo će se vršiti iskopavanje posmrtnih ostataka osoba koji su pronađeni ranije.

„U Tususu smo ranije imali jedno nalazište za koje sada treba da proverimo i pronađemo drugi deo tela ili još neka druga tela“, kaže Grdžaljiu.

Sa ove dve lokacije završavaju se iskopavanja za ovu godinu, jer atmosferski uslovi već predstavljaju poteškoću u radovima iskopavanja na terenu.

Očekuje se da će se iskopavanja u Kiževaku i Štavalju u Srbiji nastaviti na proleće.

Pročitajte još:

Nestali: Na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici do sada pronađeno 73 tela

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževku – proces zaštititi od politizacije

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.