Pronađeni posmrtni ostaci nestalih u rejonu Orahovca i Prizrena, Hoti potvrdio

FOTO: Fejsbuk/Avdulah Hoti

U rejonu Orahovca i Prizrena pronađeni su ljudski posmrtni ostaci, saopštio je večeras kosovski premijer Avdulah Hoti. Iako ne navodi dalje detalje o poreklu, iz njegovog saopštenja se može pretpostaviti da su u pitanju tela nestalih tokom 99.

„Kao deo maksimalne posvećenosti i posvećenosti rasvetljavanju sudbine nestalih tokom nedavnog rata na Kosovu, danas su izvršena iskopavanja na dve lokacije u ovim opštinama, što je rezultiralo otkrivanjem posmrtnih ostataka“, naveo je Hoti.

On je naglasio da su informacije koje su dostavljenje vladinoj komisiji za nestale osobe i odeljenju policije za ratne zločine stigle od građana, te da im je on zahvalan zbog toga.

„Pozivam svakog građanina koji možda ima informacije o mogućem boravištu nestalih osoba da ih dostavi nadležnim institucijama“, naglasio je Hoti u obraćanju javnosti preko svoje Fejsbuk stranice.

Prema registru Komisije kosovske vlade za nestala lica, od rata 1999. pa do sada je razrešeno oko 70% slučajeva nestalih lica, dok se još uvek 1638 lica vodi kao nestalo.

Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od ovog leta je upravo pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Kako je u poslednjoj zvaničnoj poseti u Prištini potvrdio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poglavlje budućeg „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ o nestalima je već zaključeno.

Od tada se aktuelizovala i tema nestalih, a pre svega iskopavanja, koja se, prema do sada javnosti dostupnim informacijama, vrše u Kiževaku kod Raške, na muslimanskom groblju u Kosovskoj Mitrovici i i još nekoliko lokacija južno od Ibra, da bi od večeras bila potvrđena i informacija da se među njima radi i o rejonu Orahovca i Prizrena.

Pronađeni posmrtni ostaci u Orahovcu, iskopavanja se nastavljaju u Prizrenu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.