HPR: Kosovski parlamentarni izbori – bombonjera za novonastalu naciju

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Izvor: Harvard Political Review (Tekst je zvorno preveden sa engleskog)

Piše: Chinyere Obasi

Praznik Svetog Trifuna tradicionalno se doživljava kao dan proslave romantične ljubavi. Ipak, nakon što je Viši sud doneo presudu da je kosovska vlada nelegitimno izabrana, tokom vanrednih izbora održanih 14. februara, manifestovala se ljubav glasačkih kutija. U toku kampanje koja se održavala usred široko rasprostranjenih optužbi za korupciju, ostavke prethodnog predsednika zbog optužbi za ratne zločine i ekstremne stope nezaposlenosti koju je pandemija dodatno pogoršala, preliminarni izveštaji sugerišu da je levičarska, proalbanska stranka Samoopredeljenje osvojila ubedljivu većinu glasova na kosovskim parlamentarnim izborima.

Fokusirajući se na borbu protiv korupcije i povećanje integracije sa Zapadom, jasno je da je tokom jednog neobičnog vremenskog perioda pobednička kampanja LVV-a, vođena od strane bivšeg premijera Aljbina Kurtija i vršioca dužnosti predsednika Vjose Osmani, naišla na odjek među ljudima na Kosovu. Štaviše, poslužila je kao znak da ova nacija pokušava da ide ka demokratskijem, progresivnijem pravcu. Ono što je manje jasno jeste to kako će se visoki ciljevi stranke odraziti na budućnost novonastale nacije.

Kako smo dospeli ovde

Uspeh koji je Samoopredeljenje ostvarilo na ovim izborima je zapanjujući, budući da je sa skoro 50 odsto dobijenih glasova praktično udvostručilo procenat glasova koje je dobilo na izborima 2019. godine. Međutim, ovoj stranci uspeh na izborima nije potpuno nepoznat. Ona je dobila pluralitet glasova 2019. godine, zbog čega je bila primorana da stupi u koaliciju sa pomalo ideološki suprotstavljenom Demokratskom ligom Kosova (DSK). DSK ih je kasnije zbacila s vlasti u pomno proučavanom glasanju o nepoverenju vladi.

Borba protiv korupcije, fokus na socijalnu zaštitu i proalbanski stav LVV prošao je bolje u 2021. godini, delimično zbog popularnosti njihovih ideja, ali verovatno i zbog nepoverenja prema drugim strankama. Mnogi građani su na razaranje LDK-a i alternativnu obnovu njihove vladine koalicije gledali sa prezirom – i verovatno su išli na ruku antikorupcijskom stavu LVV-a. Ostavka predsednika Tačija usled međunarodnog pritiska nije pomogla njegovoj Demokratskoj stranci Kosova tokom izbora – što je verovatno dodatno pogoršala odluka njegovog vršilaca dužnosti, predsednice skupštine Vjose Osmani, da izađe na izbore zajedno sa Samoopredeljenjem.

Lep Dan zaljubljenih, tužni dani nakon njega

Pored svih ovih faktora, nije iznenađujuće to što bi poruka LVV-a mogla da anulira haos koji su izazvale neuredna politička scena i pandemija koja je jako pogodila naciju. Ipak, čak i uz popularnost ideja LVV-a kao predvodnika nad svojom konkurencijom, nejasno je da li će stranka moći da ih lako sprovede nakon formiranja novog saziva skupštine. Situacija nije sasvim sjajna.

Poruka o borbi protiv korupcije koja se tako često ističe kao centralni fokus Pokreta je vredna divljenja, kao i planovi za donošenje zakona o borbi protiv korupcije i mafije preko skupštine. Međutim, iznova i iznova – primetili smo da su u drugim nedavno nezavisnim državama, posebno balkanskom susedu Crnoj Gori, takvi napori često usporeni, podrivani i naizgled neefikasni. Konkretnije, Kosovo deli jedno od glavnih problema za koji analitičari ukazuju da sprečavaju uspeh Crne Gore – stalno menjanje zakonodavstva.

Nijedna vlada na Kosovu nije do kraja ispunila svoj mandat od njegove de facto proglašene nezavisnosti 2008. godine. Zbog toga Kurtijeva vlada možda neće moći da kreira suštinske promene u četiri godine koliko traje mandat jednog saziva skupštine, a da ne spominjemo činjenicu da je većina vlada imala mnogo manje vremena. Ne možemo suditi o uspehu Kurtijevih pristupa borbi protiv korupcije sve dok ih on ne primeni, ali prethodni slučajevi sugerišu, u najmanju ruku, tešku bitku.

Ostale opravdane zabrinutosti zbog ambicija Samoopredeljenja prevazilaze izvodljivost njegovog pristupa borbi protiv korupcije. Podrška policiji i zalaganje za obavezno služenje vojnog roka od strane ove stranke mogu samo da povećaju tenzije u zemlji i u širem regionu Balkana u celini, posebno uzimajući u obzir to što je de jure nezavisnost Kosova i dalje nerešena.

Veridba za Dan zaljubljenih (?)

Samoopredeljenje kosovskog naroda, posebno kosovskih Albanaca, zauzima centralni deo  programa LVV. Sada kada je stranka na vlasti, verovatno će pokušati da sprovede ideje koje je iznela u prošlosti u vezi sa povećanjem integracije sa „Zemljom orlova“. Te mere obuhvataju upotrebu albanske valute, brisanje člana iz kosovskog ustava koji sprečava dardansku naciju da se ujedini sa drugom državom i održavanje referenduma o ujedinjenju sa Albanijom, uz izraženu podršku opciji ujedinjenja. Albanci predstavljaju većinski deo kosovskog stanovništva, a slede ih Bošnjaci, Srbi i razne druge manjinske grupe.

Pored toga, iako je to što stranka obećala da će poboljšati i proširiti socijalne službe u državi pohvalno, postavlja se pitanje kako bi zemlja koja je često isticana kao jedna od najsiromašnijih u Evropi, trebalo da plati ove programe. Ova zabrinutost dodatno se zakomplikuje kada se uzme u obzir da prekomerno oporezivanje može građanima samo da prouzrokuje dodatne probleme. U međuvremenu, ekonomski predlozi stranke LVV, poput planova da se pridruži Albaniji u upotrebi leka kao nacionalne valute umesto daleko više korišćenog evra, mogu da destimulišu spoljnu trgovinu.

Podaci sugerišu da bi većina Albanaca koji žive na Kosovu podržala stvaranje „Velike Albanije“, što znači da bi referendum verovatno bio uspešan. Međutim, ova promena mogla bi da ima negativne posledice za naciju u celini, uglavnom za etničke manjine na Kosovu. Trenutni sistemi za zaštitu etničkih manjina u državi, posebno u zakonodavnom procesu, ne postoje u albanskoj politici. Prema tome, etničke manjine koje Kosovo još uvek mora da zaštiti mogle bi da budu biti izostavljene ili ućutkane tokom izbora. Budući da će LVV možda trebati podrška nekih manjinskih stranaka kako bi stekla jasnu većinu u skupštini, priču o referendumu verovatno će biti teško prodati.

Pored toga, takvo ujedinjenje bi gotovo sigurno samo povećalo tenzije između Albanije, Kosova i Srbije. Srbija još uvek tvrdi da je Kosovo njena autonomna pokrajina i dom je mnogim Albancima koji mogu da osete posledice ukoliko se tenzije još više povećaju. Ova činjenica, u kombinaciji sa čvrstim stavom za koji se očekuje da će LVV zauzeti kada je u pitanju normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, može samo da pogorša situaciju za građane mlade nacije – a ne da je poboljša.

Kurtijev prozapadnjački, antisrpski stav već možda ne sluti na dobro za oporavak države od kovid-19, jer je on jasno stavio do znanja da neće prihvatiti vakcine iz Srbije. Primarna prepreka kosovskom uspehu na domaćem i međunarodnom planu je nedostatak priznanja njegovog suvereniteta, a dalje tenzije sa Srbijom i Rusijom samo će pogoršati stvari. Možda postoji način da LVV postigne sve svoje ciljeve ni na čiji račun. Ipak, bila bi greška gledati na ove ciljeve kao na nešto manje od ogromnog izazova.

Bombonjera

Uspeh Samoopredeljenja nagoveštava neke sjajne stvari za Kosovo. Idealistička misija da se okonča korupcija, programi socijalne zaštite za boljitak njegovih građana i zalaganje za veću integraciju sa Evropskom unijom nesumnjivo su pozitivni efekti skupštine u kojoj LVV ima najveći broj poslanika. Međutim, trčati pred rudu i proglasiti jednostrano poboljšanje predstavljalo bi grešku u proračunu. Postoje brojne i važne prepreke za postizanje ciljeva LVV. Dok nacija ove nedelje slavi svoju nezavisnost, moramo se setiti da dok stranke pobeđuju uz pomoć glasova, nacije-države pobeđuju opstankom – i to je ono što je na stolu sa Kurtijem na čelu vlade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.