Nakon Prištine Mur danas u poseti zvaničnom Beogradu

 

Foto: Predsednik.rs

Dan nakon posete zvaničnoj Prištini, generalni direktor za politička pitanja pri britanskom Ministarstvu spoljnih poslova, Ričard Mur, sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić.

Vučić je u razgovoru sa Murom izrazio nadu da ćе Priština nakon „racionalnih poziva“ mеđunarodne zajеdnice da odustane od taksi, te da će tek nakon toga Srbija biti spremna na nastavak dijaloga.

Naveo je činjеnicu da Priština nijе ispunila jеdinu svoju obavеzu iz Brisеlskog  sporazuma, a to jе formiranjе ZSO.

Dok za uvođеnjе taksi i izglasavanjе Platformе predsednik Srbije smatra da su najbolji dokazi da Priština nе razmišlja o dijalogu, vеć samo o rеšеnjima koja bi mogla da dеstabilizuju cеo rеgion, navodi se iz kabineta sa Andrićevog venca.

Nakon toga, Mur se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, sa kojom je razgovarao o „traženju načina“ da se dođe do kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. 

Brnabić i Mur su razgovarali o proširenju saradnje Srbije i Velike Britanije, ali i o posledicama prekida dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, navela je u saopštenju Vlada Srbije.

Premijerka je istakla da su uvođenje taksi, formiranje kosovske vojske i usvajanje Platforme o dijalogu, potezi kojima je Priština pokazala da ne razmišlja o dijalogu i i dalje navodi da odbacuje svaku mogućnost traženja kompromisnog rešenja.

Smatra da ponašanje Prištine negativno utiče na život svih građana na Kosovu bez obzira na njihovu nacionalnost, ali i podseća isto ono što i predsednik Vučić – da ovo utiče na stabilnost celog regiona. Ističe takođe da su potezi Prištine kontraproduktivni, te da se nada da će doći do adekvatnih pritisaka međunarodne zajednice koji vode upravo ka ukidanju taksi i stvaranju uslova za nastavak dijaloga.

Brnabić je, kako se navodi, zahvalna Velikoj Britaniji na spremnosti i pomoći ka procesu evrointegracija.

Takođe je izrazila spremnost Srbije da posle Bregzita redefiniše i unapredi ekonomske odnose sa Velikom Britanijom, dodaje se u saopštenju.

Ričard Mur se juče u Prištini sastao i sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem i koopresedavajućim kosovskog pregovaračkog tima, Fatmirom Ljimajom i Špendom Ahmetijem.

Tom prilikom je britanski zvaničnik premijeru preneo „posebnu poruku“ iz Londona i izneo zahtev za ukidanjem taksi i time potvrdio podršku Kosova u svim važnim procesima na evropskom putu, iako u Prištini nema zvaničnih detalja o tome koja je to posebna poruka u pitanju. Zahtev da se takse suspenduju uputio i predstavnicima kosovskih institucija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.