Dijana Živić prvi put pred skupštinskom komisijom

Dijana Živić
Foto: RTK2

Izvor: Radio Kosovo 2

Skupštinska Komisija za poljoprivredu, šumarstvo, životnu sredinu i prostorno planiranje pozvala je danas na sastanak novoimenovanu ministarku poljoprivrede, Dijanu Živić. Na sastanku je bilo reči o radu ovog ministarstva tokom protekle godine, ali budući da je Živić dužnost preuzela nedavno, odnosno nakon razrešenja Nenada Rikala sa te pozicije, o radu ministarstva je uglavnom govorio Kaplan Haljimi, generalni sekretar ovog ministarstva.

Živić je, međutim, na samom početku rekla da je u toku finalizacija programa ruralnog razvoja za 2019. godinu, na kome rade, navodi, stručnjaci iz ove oblasti te da bi njegovo predstavljanje trebalo da usledi do kraja sledeće nedelje.

Živić je obećala da će raditi časno i pošteno i da će u budućnosti dati sve odgovore komisiji.

Ona nije htela da preuzme odgovornost nad godišnjim izveštajem koji je komisiji poslao generalni sekretar, navodeći da bi morala dodatno da ga pregleda, budući da je izrađen pre njenog dolaska na poziciju.

Poslanici u kosovskoj skupštini su kritikovali i to što ministarka nije imala dovoljno vremena na raspolaganju za ovaj sastanak i što je morala ranije da napusti komisiju. Poslanici su rekli da je u tom slučaju, sastanak trebalo da se odloži. Oni su takođe kritikovali i „nepotpuni izveštaj ovog ministarstva koji je podnet komisiji“.

Inače, generalni sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi (Kapllan Halimi), izjavio je na istom sastanku da ovo ministarstvo podržava oko 35 hiljada porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, od ukupno 130 hiljada registrovanih.

S obzirom na to da je ministarstvo u Prištini svih ovih godina uglavnom podržavalo srednja i veća farmerska preduzeća, u toku prošle godine odlučeno je da se podrže i manji farmeri a kako bi im se omogućilo da unaprede i prošire svoju proizvodnju. On je izrazio uverenje da je taj program bio uspešan.

„Ove godine planiramo da se ta pomoć pruži na celoj teritoriji Kosova jer se radi o 76 odsto farmera koji nikada ranije nisu bili podržani“.

On je takođe rekao da je u toku protekle godine uloženo u ruralnu infrastrukturu odnosno u obezbeđivanju sigurnog tržišta.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) izrazio je nadu da će nova ministarka doprineti promenama u ovom ministarstvu, „budući da je ono poslednjih godina degradiralo u radu“, i da je velika suma novca utrošena nenamenski.

Obraćajući se generalnom sekretaru, Haljimiju, Aljiu je izrazio zabrinutost zbog toga što uglavnom vlasnici velikih poljoprivrednih površina dobijaju milione evra od ministarstva. Kao primer je izdvojio četiri konzorcijuma koji su dobili pomoć od osam miliona evra, a da se pritom nije radilo o konzorcijumima, već, kako je rekao Aljiu, o kompanijama sa istim vlasnikom koji je dobio osam miliona evra.

Generalni sekretar Haljimi kazao je da se ne radi o osam miliona evra, već o „osam miliona evra investicija na osnovu sufinansiranja“.

„Četiri miliona evra od Republike Kosovo i četiri miliona evra je novac kompanija. Iz tog razloga, kriterijum je bio da se ujedine nekoliko kompanija kako bi se ispunio uslov“, odgovorio je Haljimi.

S druge strane, Danuš Ademi (Danush Ademi) poslanik ispred aškalijske zajednice je kazao da se zajednice do sada nijednom nisu podržale, a pogotovo ne aškalijska, zato što su kriterijumi veoma visoki koje mogu da ispune samo veliki farmeri, ali ne i oni manji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.