Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, i u tom delu konkretno na položaj Srba, kao i pitanje povratka, konačno je ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo, rekao je Dalibor Jevtić. „Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice, kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona, čine vrlo malo, ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih, ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu“, istakao je Jevtić.

Korektan izveštaj Stejt departmenta ne može da abolira svesno nekorektno ponašanje za sve vreme od 2000. Jer nikada nije doneta globalna, svetska politička odluka o tome da se Srbi vrate svojim kućama, imanjima i radnim mestima na Kosovu. Mnogi su za ovih 19 godina poumirali, poženili se, poudavali, odškolovali i uopšte – integrisali se u nove sredine negde u Srbiji ili u svetu. Džaba sada korektni izveštaji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s britanskim diplomatom izjavio je da se nada da će međunarodna zajednica nastaviti s pozivima Prištini da odustane od takse. Vučić je danas razgovarao sa generalnim direktorom Forin ofisa za politička pitanja Ričardom Murom, nakon čega je rekao da će Srbija odmah po ukidanju takse biti spremna za nastavak razgovora sa Prištinom.

Ništa vojska Kosova, ništa Trepča, ništa platforma Prištine. Ček’ još da završe i Gazivode, da se rasteretiš, pa da opušteno nastaviš pregovore u Briselu kada, odmah posle, ukinu takse a mi tako zajedno sa tobom progutamo šargarepu.

Dačić ponovio da bi Savet bezbednosti UN bio logična instanca koja bi trebalo da usledi ukoliko bi Beograd i Priština postigli sporazum. „To je logičan sled događaja. Sve što se dogovorimo mora da prođe kroz neko strano telo, da bi dobilo međunarodni legitimitet, kako bi se verifikovalo to što smo se dogovorili“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije TV Hepi, komentarišući izjavu Federike Mogerini da bi budući sporazum Srba i Albanaca morao biti prihvaćen u SB.

Danas je to jasno kao današnji dan. A juče? Do juče niko iz vlasti Srbije nije tako nešto ni pomenuo a danas se svi prave da je to normalno i da su to oduvek znali. Glavno vam je ovih 7 godina na vlasti, pa i juče, bilo da napadate opoziciju za navodno dovođenje EULEX-a i samim tim prenošenje nadležnosti na Kosovu sa UN-a na EU. E kada vam sada EU kaže da konačna verifikacija mora nazad u UN, sada se pravite pametni i sada ste zaslužni. E pa niste. Ni jedno ni drugo.

Studenti Univerziteta u Kragujevcu, a uz podršku akademaca iz cele Srbije, osnovali su fondaciju sa ciljem da mladi talenti dobiju neophodnu pomoć. U nazivu Fondacije „Zajedno za mlade – Prof. dr Danica Grujičić“ je ime jedne od naših najpoznatijih neurohirurga, koja im uvek pruža nesebičnu podršku. Glavni zadatak Fondacije je da pomaže onima koji su danas najpametnija deca, a koji sutra treba da nas vode u neku svetlu budućnost, kaže profesorka Grujičić.

Konačno nešto pametno i dobro u ovoj zemlji.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.