Nagip Arifi se založio za razmenu teritorija: Sever Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu

Beograd Priština DIjalog Brisel
FOTO: KoSSev

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, rekao je da bi razmena teritorija između Kosova i Srbije, tako da Srbija dobije Sever Mitrovice, a Kosovo Bujanovac, Preševo i Medveđu, bila fer rešenje.

Arifi je rekao da je to pitanje pokrenuo na početku sastanka sa zamenikom kosovskog premijera, Besnikom Bisljimijem, u ponedeljak u Bujanovcu, a kako je dodao Bisljimi „nije odgovorio i možda je bio iznenađen u tom trenutku“.

„Mislim da je to najbolje rešenje za Albance Preševske doline kao i za Kosovo. Predsednik Vučić (Aleksandar) je uvek pominjao kompromis i verovatno je mislio na tako nešto. Međutim, on smatra da samo deo Preševske doline treba dati Kosovu i zauzvrat dobiti Sever, ali celu dolinu treba dati Kosovu“, rekao je Arifi za prištinsku Kohu.

Pročitajte još:

Poseta kosovskih ministara Bujanovcu i Preševu u senci neslaganja sa Arifijem

Bisljimi depopulaciju Preševa nazvao zabrinjavajućom, kritikovan zbog nedostatka posvećenosti

Arifi je dodao da je optimista da će „jednog dana doći do razmene Preševske doline za Sever Kosova“.

Na sastanku s Bisljimijem je razgovarao, kako kaže, i o Zajednici srpskih opština i naglasio je da ako se Srbima na Kosovu omogući ovaj mehanizam, onda će i „Albanci u Dolini biti spremni da rade u tom pravcu“.

Tražio je da se na narednim sastancima sa srpskom stranom razgovara i o problemima Albanaca u Srbiji, dodajući da je njihov zahtev da prava koja uživaju Srbi na Kosovu, treba da imaju i Albanci u Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.