Suđenje za paljenje kuće novinara počelo ispočetka, optuženi negirali krivicu

FOTO: N1

Ponovljeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića počelo je ispočetka nakon više od šest meseci odlaganja, javlja N1.

Četvorici optuženih, od kojih je jedan i dalje u bekstvu, ponovo se sudi zajedno jer su dva izdvojena postupka spojena u jedan.

Na ročištu u utorak pročitan je optužni predlog tužioca, koji je predlagao dokaze koje će obrazlagati na suđenju, a zatim su optuženi negirali krivicu. Odbrana je takođe predlagala koje će dokaze izvoditi.

Učesnici su pokušali da skrate uvodni deo suđenja, koji je već obavljen tokom prvog prvostepenog postupka.

Prvostepenom presudom iz februara 2021. osuđeni su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, izvršilac Aleksandar Marinković, koji se nalazi u bekstvu, i drugooptuženi Vladimir Mihailović. U odvojenom postupku osuđen je i Igor Novaković.

Apelacioni sud je ukinuo jednu presudu u decembru 2021. godine, a drugu u junu 2022.

Na ročištu u utorak branioci su zahtevali da se iz dokaza izdvoje iskazi sa saslušanja Novakovića i Mihailovića jer smatraju da su obojica bili obmanuti i dali iskaze pod pritiskom.

Odbrana Dragoljuba Simonovića je imala primedbu da tokom prethodnog prvostepenog postupka nisu imali ravnopravan tretman i da su mogli da predlože tek jednog svedoka.

Takođe su tražili da se kao svedok ispita zamenik tužioca Predrag Milovanović zbog načina na koji je saslušavao Mihailovića.

Oštećeni novinar Milan Jovanović rekao je nakon ročišta da je čuo mnogo laži i besmislenih reči, ocenivši da je cilj odbrane da ovaj sudski postupak traje što duže.

“Očigledno da smo postali meta, ne samo ja nego svi novinari Srbije. Dovoljno je da vidite kako je prošao Veran Matić u Vranju”, rekao je Jovanović za N1.

Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, rekao je da mu je smetalo to što je odsustvo jednog od advokata odbrane skratilo današnje ročište.

“Mislimo da je puno toga već dokazano, tako da je gomilu toga nepotrebno ponavljati”, rekao je Matić.

Naredno ročište je zakazano za 29. septembar.

N1

Pročitajte još:

Ukinuta presuda Igoru Novakoviću u procesu za paljenje kuće novinara Jovanovića

Apelacioni sud ukinuo još jednu presudu za paljenje kuće novinara, suđenje ponovo odloženo

Posle tri godine suđenja O.sud nenadležan, Jovanović naknadu za paljenje kuće mora da traži pred Višim

Apelacioni sud ukinuo presudu Simonoviću za paljenje kuće novinara

Prikupljena sredstva za obnovu kuće novinara Milana Jovanovića, novinari sa KiM prikupili 60,000 din

NUNS zabrinut za bezbednost novinara Milana Jovanovića

Vučić: Pad na listi RSF zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću, uskoro presudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.