Bisljimi depopulaciju Preševa nazvao zabrinjavajućom, kritikovan zbog nedostatka posvećenosti

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zamenik premijera Besnik Bisljimi i ministarka prosvete Arberije Nagavci u ponedeljak su posetili studente, ali ne sve političke predstavnike u Preševu.

I dok su u Preševu promovisali donošenje knjiga, što je Srbija često kočila, ističu da su škole svedočanstvo nagle depopulacije ovog dela. Bisljimi je to okvalifikovao kao politiku Srbije.

Poseta kosovskih ministara Bujanovcu i Preševu u senci neslaganja sa Arifijem

„Koliko god smo srećni što smo imali priliku da pokrijemo ovaj trošak, podjednako smo zabrinuti što smo podelili knjige za samo 4 hiljade i 10 učenika, znajući da je pre nekoliko godina u osnovnim i srednjim školama Preševske doline više od 13 hiljada albanskih učenika pratilo nastavu. Brzina kojom je Srbija svojom politikom uspela da smanji broj stanovništva u ovom regionu je malo zastrašujuća“, rekao je Bisljimi.

Ministarka Nagavci i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi naveli su intenziviranje saradnje u obrazovanju i značaj reciprociteta.

„Zadovoljstvo je videti izbliza dobar rad u školama, videti entuzijazam i radost dece i očekujemo saradnju u oblasti obrazovanja i ne samo sada, već i u budućnosti“, rekla je Nagavci.

„Korist će imati oko 4.010 učenika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Njihovi roditelji, preko 4.000 porodica biće oslobođeni teškog socio-ekonomskog tereta plaćanja školarine. Verujem da je ovo jedan od velikih projekata koje realizujemo u Preševskoj dolini. Verujemo da se kroz reciprocitet postiže jednakost i da se kroz ravnopravnost uspostavljaju jedinstveni standardi tretmana nacionalnih manjina“, rekao je Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Političar i poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi ponovio je zahteve Doline da se kroz konačni sporazum Kosova i Srbije unaprede prava Albanaca.

„Pitanje prava Doline mora biti prisutno, verujemo i nadamo se da će Vlada Kosova pitanje dolinskih Albanaca uvrstiti u konačan sporazum koji će biti postignut sa Srbijom“, rekao je Kamberi.

Tokom zvanične posete Dolini, Bisljimija i Nagavci primio je gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi, ali ne i gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi, pošto nije prihvatio njihov prijem zbog zanemarivanja koje Vlada na Kosovu ima prema njima u opštini koju vodi.

„Neću se sastati sa njima jer su ignorisali opštinu Preševo i svakog Albanca u dolini. Drugi razlog je to što su to politike Pokreta Samoopredeljenje, jer im se ne potčinjavam, a kritike koje on daje u okviru svojih politika u dijalogu, vidim kao nedostatke koncepta i uključenosti Albanaca u rešenju. Drugi razlog je to što još uvek nisu poslali obećana dva miliona evra Dolinu”, rekao je gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi.

Kritike na račun posete uputio je i poslanik iz redova Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj. Ona je putem objave na Fejsbuku spomenula odsustvo premijera Aljbina Kurtija tokom posete, kao i to što nije dodeljeno dva miliona evra za Preševo.

„Izgleda da se Kurti vratio svom starom zanatu, zaboravljajući da je premijer. On sada izvodi ono malo pristalica koje mu je ostalo da ‘protestuju’. Premijeru, donesi Zakon o platama u parlament i daj prava koja pripadaju nastavnicima. Premijeru, gde su ta dva miliona obećana za Preševo?! Ili su možda vaši zvaničnici danas otišli ​​u Preševo samo da se slikaju“, napisala je Kadrijaj.

Kurti je na konferenciji za medije pre dva dana istakao da će jednog dana posetiti Preševo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.