Na zahtev Haradinaja kosovska skupština o zakonima bitnim za EU integracije, Srpska neće glasati

Zgrada Skupštine Kosova, Priština, FOTO: Radio slobodna Evropa
Zgrada Skupštine Kosova, Priština, FOTO: Radio slobodna Evropa

Juče je Predsedništvo skupštine, na predlog premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, zakazalo vanrednu sednicu skupštine u Prištini na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti „razmatranje i usvajanje paketa zakona o vladavini zakona i evropske agende za integraciju.“ Ova sednica počeće danas, u 10 časova. Srpska lista (u ostavci) prisustvovaće sednici, međutim, kako najavljuju iz ove političke opcije, njeni poslanici neće glasati za ove zakone.

Od početka jesenjeg zasedanja, kosovska skupština funkcioniše vrlo otežano zbog uzajamnog bojkota brojnih predloga rezolucija o dijalogu sa Beogradom vladajućih partija i stranaka u opoziciji zbog čega na plenarnim sednicama neretko nedostaje kvorum za izglasavanje zakona.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, podneo je zbog toga juče zahtev Predsedništvu skupštine kojim je tražio zakazivanje vanredne sednice na kojoj će se isključivo razgovarati o paketu zakona koji su visoko na listi agende za reformu Evropske unije.

Na agendi sednice Skupštine Kosova zakazanoj za danas u 10 časova, između ostalih naći će se i Nacrt zakona o krivičnom kodu, Nacrt zakona o konfiskovanju imovine, Nacrt zakona o disciplini tužioca i sudija, kao i Nacrt zakona o obaveštajnim službama, javlja Gračanica Online.

Na usvajanje ovih zakona više puta je pozivala specijalna predstavnice Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, ali i Američka ambasada na Kosovu.

Srpska lista: Prekršena skupštinska procedura, za zakone nećemo glasati

Iz Srpske liste kažu da će sednici prisustvovati, ali da za zakone neće glasati jer nije ispoštovana skupštinska procedura i podsećaju da ni ubuduće neće podržavati predloge svog koalicionog partnera, već će delovati kao opozicija, prenosi Gracanicaonline.

„Iz ovog portala navode i da je pozivnica za vanrednu sednicu medijima upućena samo na albanskom jeziku.

Borba protiv korupcije uslov za viznu liberalizaciju

Do sazivanja ove vanredne sednice dolazi nakon što je i protiv sedmog od ukupno 22 ministra u vladi Ramuša Haradinaja podignuta optužnica. Istovremeno, zamenik premijera, Enver Hodžaj otputovao je u Nemačku gde je kako javlja RTK 2 razgovarao sa savetnikom Angele Merkel o viznoj liberalizaciji.

Predstavnica Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, pozvala je funkcionere optužene za korupciju da napuste institucije.

„Zadovoljstvo mi je da se ponovo sretnem sa savetnikom za spoljnu i politiku i bezbednost kancelarke Merkel, Janom Hekerom u Berlinu. Nemačka ostaje važan partner Kosova. Dobra diskusija o liberalizaciji viza i dijalogu između Prištine i Beograda“, napisao je Hodžaj na Tviteru.

Međutim, dok sam Hodžaj nije izneo detalje ili eventualne zaključke tog sastanka, Beta je juče javila da je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Igor Šoltes izjavio da, zbog rezervi koje neke zemlje članice Evropske unije imaju u odnosu na liberalizaciju viza za građane Kosova, očekuje da se pozitivna odluka Evropskog saveta donese pred kraj mandata sadašnjih institucija EU, u maju sledeće godine.

Brojni kosovski zvaničnici, uključujući I premijera, najavljivali su da će do vizne liberalizacije za građane Kosova doći do kraja ove godine.

Sam  zamenik premijera, Hodžaj upozoravao je da će Kosovo prekinuti dijalog sa Srbijom ukoliko Savet ministara Evrope u decembru ne odobri viznu lliberalizaciju za građane Kosova.

Kosovo mora da poboljša rezultate u borbi protiv korupcije

Nakon ocene Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve tehničke uslove za viznu liberalizaciju, Kosovu su preostala bila još dva, politička uslova, demarkacija sa Crnom Gorom, odnosno ratifikacija već postignutog sporazuma o demarkaciji i pojačana borba protiv korupcije.

Kosovo je uz velike probleme da obezbedi poslaničke glasove za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i taj uslov ispunilo marta ove godine, sada je preostao poslednji uslov – pokazati rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Osnovni sud u Prištini je prošle nedelje proglasio je krivim bivšeg gradonačelnika Lipljana, Šukrija Buju, za zloupotrebu službene dužnosti. On je osuđen na tri godine zatvora.

Ovaj slučaj je jedan od slučaja koji se prati i kroz koji se nadgleda progres Kosova u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.