Borba protiv korupcije na Kosovu pod "lupom" EU

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog

Delegacija Evropske komisije stiže sutra na Kosovo kako bi procenila da li je ispunjen zadnji kriterijum za viznu liberalizaciju, odnosno borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nakon ove posete, narednog meseca se očekuje da izradi izveštaj (preporuku) o tome da li će se ukloniti vize za EU, piše danas Zeri.

Očekuje se da će posao koji kosovske institucije preduzimaju u pogledu liberalizacije viznog režima vrlo brzo oceniti mehanizmi Evropske unije.

To je zato što se narednog dana (3. maja) očekuje da na Kosovo dođe tehnička delegacija Evropske komisije, koja će dobiti podatke o tome koliko je učinjeno kako bi se ispunio najnoviji kriterijum – borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Shodno tome, u junu se očekuje izveštaj (preporuka) o tome da li će se, ili ne ukinuti vize za Kosovo.

Ministar pravosuđa Abeljard Tahiri izrazio je uverenje da će Kosovo dobiti pozitivnu ocenu po ovom pitanju, s obzirom na to da je, po njegovom mišljenju, u tom pogledu dobro funkcionisalo.

Isto važi i za bivšu ministarku za evropske integracije Mimozu Ahmetaj, koja je za „Zeri“ ocenila da će do kraja ove godine građani moći slobodno da se kreću.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.