Bivši gradonačelnik Lipljana osuđen na tri godine zbog zloupotrebe službenog položaja

Šukri Buja
Šukri Buja, Foto: Gazeta Express

Izvor: Zeri (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim bivšeg gradonačelnika Lipljana, Šukrija Buju, za zloupotrebu službene dužnosti. On je osuđen na tri godine zatvora.

Ovaj slučaj je jedan od slučaja koji se prati i kroz koji se nadgleda progres Kosova u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju.

Buja je bio optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa memorandumom o razumevanju koje je potpisala opština Lipljan sa kompanijom „New Co Feronikel Complex LL.C“.

Pored Buje, optuženi u ovom slučaju su Nebih Zećiri, Haljit Gaši, Fahri Retkoceri, Hašim Višesela, Edmond Redžepi, Driton Avdiu, Burim Kodra, Bajram Rizani i Magbulje Sadiku.

Trojica optuženih su u trenutku kada je podignuta optužnica bili službenici u opštini Lipljan.

Opština Lipljan koju je u to vreme predvodio Šukri Buja, potpisala je 21. marta 2008. memorandum sa „NEW Co Feronikel Complex LL. C.“ o iznajmljivanju laboratorijske zgrade u Lipljanu ovoj kompaniji.

Prema optužnici, u Memorandumu se navodi da je kompanija “NEW Co Feronikel Complex LL. C.” bila u obavezi da plati jedan evro mesečno za zakup objekta i to na 10 godina.

Tužilaštvo navodi da je ovim oštećena opština Lipljan.

Buja se 28. aprila izjasnio da nije kriv povodom ovih optužbi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.