Sočanica: Održana smotra rakije šljivovice

Rakija ocena Sočanica
Foto: Screenshot, RTV Mir, Youtube

U Sočanici, na severu Kosova, održana je trinaesta „Smotra šljivove rakije ibarske doline“. Kako prenosi RTV Kim, komisija je imala težak zadatak i preko 50 uzoraka rakije koje je trebalo oceniti. 

Veče pre proglašenja pobednika članovi komisije ocenjivali su senzorni kvalitet isključivo šljivovih prepečenca.

Članovi ove komisije već 19. godina ocenjuju proizvode od šljive, a kažu da je svaki uzorak zaveden pod šifrom, „tako da niko nije moglo da zna ko je napravio koju rakiju“.

Prve tri nagrade ostale su u Leposaviću, prenosi RTV Mir, dok su manifestaciji prisustvovali i gosti iz Bosne i Hercegovine.

Od 55 učesnika dodeljene su 32 srebrne, i 23 zlatne medalje.

Zlatna i sveukupna pobeda ove godine pripala je najmlađem takmičaru u proizvodnji šljivove rakije – Bošku Lazoviću.

Njegova rakija proglašena je za najbolju na ovim prostorima. Inače, Lazović proizvodi i druge rakije od raznog voća, ne samo od šljive.

“Jako sam srećan jer se moj otac bavi ovim poslom dugi niz godina. Redovno osvajamo zlatne medalje, planiram i ja da se bavim proizvodnjom rakije,” kaže Lazović.

Drugo mesto ove godine pripalo je domaćinu Dragiši Miljojkoviću iz sela Moljiće kod Sočanice, koji je učestvovao na mnogim takmičenjima kada je u pitanju ocena kvaliteta rakije.

Treća po kvalitetu bila je šljivovica koju je Dragoslavu Vukadinoviću iz Sočanice ostavio njegov pokojni otac u nasleđe.

Najboljima su poklonjena burad za čuvanje rakije, a saradnicima koji su pomogli da se održi smotra rakije zahvalnice.

Program u Sočanici je uveličao prvak u zdravici u Srbiji Milinko Gojković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.