Mogući prekid dijaloga sa Srbijom ukoliko ne dođe do vizne liberalizacije

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i njegov zamenik Enver Hodžaj pominju mogućnost prekida dijaloga sa Srbijom ukoliko se pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova ne nađe pred Savetom ministara EU na dnevnom redu u decembru, piše Epoka e re.

Kako navode, Haradinaj i Hodžaj smatraju da nije u redu da Brisel vrši pritisak na Prištinu povodom dijaloga, a da istovremeno ne donosi odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Povezanost ova dva procesa smatraju razumnim, piše Epoka e re.

Nakon ocene Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve tehničke uslove za viznu liberalizaciju, Kosovu su preostala bila još dva, politička uslova, demarkacija sa Crnom Gorom, odnosno ratifikacija već postignutog sporazuma o demarkaciji i pojačana borba protiv korupcije.

Kosovo je uz velike probleme da obezbedi poslaničke glasove za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i taj uslov ispunilo marta ove godine, sada je preostao poslednji uslov – pokazati rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Trilateralni sastanak: Vučić, Tači, Mogerini

Sinoć su se u Briselu sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski predsednik, Hašim Tači, u okviru trilateralnog sastanka sa predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Vučić je nakon sastanka rekao da „niko od naših ljudi neće ići u Brisel na dijalog dok Priština ne povuče svoje protivpravne odluke,“ odnosno ukine novouvedeni porez od 10 odsto na proizvode iz Srbije koji stižu na Kosovo.

Kosovski predsednik Hašim Tači, sa druge strane, izjavio je  da je sastanak bio praćen „agresivnim ponašanjem srpske delegacije“ i ocenio da se dijalog ne može voditi ultimatumima, niti agresivnim glasom.

Federika Mogerini kazala je da će trojac da ostane u stalnom kontaktu da procene primenu dogovoreno, međutim, bez navođenja i šta je dogovoreno.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.