Na Kosovu spreman dogovor o "Zelenom kartonu"

Izvor: Bošnjak-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Izgleda da se pregovori o Zelenom kartonu između Kosova i Evropske Unije približavaju kraju
 
Predstavnici Kosova i Evropske Unije smatraju da je izostanak Kosova iz "Zelenog kartona" velika anomalija koja bi se vrlo brzo trebala ukloniti.
 
Izgleda da se pregovori o Zelenom kartonu između Kosova i Evropske Unije približavaju kraju. Prema saopštenju kojeg su objavile kosovske vlasti pregovori između predstavnika Kosova i Evropske Unije o pitanju osiguranja vozila su na pragu dogovora.
 
Osim sa predstavnicima Evropske Unije, predstavnici Kosova su imali sastanke i sa predstavnicima Beograda sa kojima su postigli načelni dogovor o smanjenju graničnih taksi.
"Zajednička ocjena je da su cijene i poteškoće na graničnom prijelazu nepotrebne prepreke za građane, zbog toga moramo nastaviti sa pregovorima i dijalogom da bi postigli Memorandum o razumijevanju dviju zemalja, Kosova i Srbije", stoji u saopštenju.
 
Delegacija Kosova je imala sastanke i sa generalnim sekretarom Savjeta Biroa Greetom Floreom sa kojim su razgovarali o ulozi biroa kao garanta Memoranduma razumijevanja između Srbije i Kosova o pitanju osiguranja vozila na graničnim prelazima.
Na ovom sastanku, kako stoji u saopštenju su razjašnjena pojedina važna pitanja o perspektivi i članstu u ovom savjetu.
"Zajednički stav je bio da je izostavljanje Kosova iz Zelenog kartona anomalija za koju se treba pronaći modalitet za izlazak iz trenutne situacije", stoji u saopštenju vlasti u Prištini.
 
Delegacija Kosova je predstavila nekoliko metoda za izlazak iz trenutne sitacije na osnovu pojedinih odredbi Biroa.
 
Ovakvi sastanci će biti nastavljeni i u narednim danima sve dok se ne pronađe adekvatno rješenje za veliki broj nagomilanih problema.
Delegaciju Kosova osim šefice Edite Tahiri čine i Rrahim Pacolli kojeg je Vlada Kosova imenovala za rukovodioca tehničkog tima koji će pregovarati sa Evropskom Unijom po pitanju Granične sigurnosti i dijalog sa Vijećem Biroa, zatim Qemajl Marmullakaj kordinator za granična osiguranja i Gazmir Raci, politički savjetnik zamjenice premijera Edite Tahiri.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.