Hashimu Thaçiju najvažnija kampanja

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Vlada Kosova još nije uputila ni finansijsku ni humanitarnu pomoć zemljama koje su posljednjih nedjelju dana pogođene poplavama – Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, osim što su javno ponudili pomoć Srbiji u vidu pripadnika Kosovskih snaga bezbjednosti, odnosno Vojske Kosova u formiranju.
 
Predstavnici kosovskih medija, sa kojima je beogradski list "Danas" neformalno razgovarao, smatraju da je tehničkom premijeru Hashimu Thaçiju sada na prvom mjestu kampanja za parlamentarne izbore, koji se održavaju 8. juna, i borba za glasove, ali da bi bilo značajno da se Kosovo solidariše i pomogne područjima ugroženim poplavama.
 
"Institucije Republike Kosovo sa zabrinutošću prate razvoj situacije u zemljama regiona pogođenim poplavama i naše molitve su sa svim građanima koji su doživeli ovu tragediju. Mi smo u međuinstitucionalnoj komunikaciji da pronađemo adekvatne oblike da ponudimo našu pomoć zemljama u regionu koje su pogođene poplavama", izjavio je za "Danas" Arbër Vlahiu, savjetnik predsjednice Kosova Atifete Jahjage.
 
Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi, koji je zadužen i za odnose s javnošću u kabinetu premijera Thaçija, kazao je za "Danas" da je kosovska vlada preko ministra Agima Çekua ponudila pomoć specijalnih jedinica za zaštitu od prirodnih katastrofa Kosovskih snaga bezbjednosti, "uz napomenu da su one voljne da idu sa opremom u Srbiju, ako Vlada Srbije to zatraži". Odgovor, kažu, još nisu dobili. Na pitanje "Danasa" da li je taj prijedlog i zvanično stigao na adresu nadležnih u Beogradu, u Vladi Srbije juče novinari lista "Danas" nisu dobili odgovor.
 
Selimi je dodao da je ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj poslao saučešće ministrima u BiH i Srbiji Zlatku Lagumdžiji i Ivici Dačiću.
 
"Kosovo je ušlo u završnu fazu izborne kampanje za parlamentarne izbore i nadamo se da će nove vlade Srbije i Kosova nastaviti put dijaloga i međusobnog priznanja i kooperacije u svim domenima, uključujući i saradnju u zaštiti od prirodnih katastrofa", zaključio je Seljimi.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.