Izgorela tri lokala u požaru u Kosovskoj Mitrovici

Tri lokala izgorela su u požaru koji je rano jutros izbio u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je požar zahvatio jedan, a onda se proširio i na dva susedna lokala. Među ovim lokalima, nalazi se i galerija slika poznate mitrovičke porodice Jerotijević. Galerija poznata kao Kod Cveleta, bila je kultno mesto okupljanja starih Mitrovčana, naročito za života njenog starijeg vlasnika – lokalnog slikara Cvetka Jerotijevića.
 
Regionalni šef operative Kosovske policije, Željko Bojić, izjavio je za Tanjug da ljudskih žrtava u ovom požaru nije bilo, ali da je pričinjena veća materijalna šteta u tri izgorela objekta.
 
"Izgoreo je lokal brze hrane, galerija slika i jedna kafana. Požar je izbio oko dva sata iza ponoći, a vatrogasci su uspeli da ga lokalizuju nešto posle tri sata. Ljudskih žrtava nije bilo, pričinjena je materijalna šteta", rekao je Bojić.
 
Bojić je dodao da prvi rezultati policijske istrage ukazuju da požar nije rezultat kriminalnog akta i da najverovatnije nije namerno izazvan.
 
Ovo je drugi požar, nakon što se prošle godine, na istom mestu, u restoranu "Duo Gril", dogodio još jedan koji su vatrogascu uspeli tada da stave pod kontrolu. Iako su vatrogasci i noćas brzo došli na lice mesta, prema izjavama očevidaca, nisu uspeli da ugase požar, koji se takođe prema očevidaca, proširio na ostala dva lokala. Neki od očevidaca kažu da su vatrogasci došli sa starom opremom, te da im je ubrzo po dolasku, nestala voda. Oni nisu želeli da javno govore o tome, jer ne znaju da li je krivica samih vatrogasaca, ili se vatra nije ugasila usled zastarele opreme.
 
Na mestu poznatom pod imenom Raskrsnica kod Tehničke škole, na kojem se ovi lokali i nalaze i gde se svakodnevno okupljaju mladi ljudi i učenici iz okolnih škola, jutros su osvanule ruševine i nagoretine. Vlasnici čitav dan raščišćavaju lom iz uništenih lokala. 
 
Stecište umetnika "Kod Cveleta" 
 
I porodica Jerotijević bila je jutros u ostacima svoje galerije.
 
"Ovo je bio pravi klub umetnika. To je bila nekada galerija mog muža i imala je istoriju, svoju gradsku priču i duh. A Cvele je pripadao celoj Mitrovici. Čitav dan razmišljam, da je sada živ i da je noćas gledao ono čemu je posvetio čitav svoj život, ne bi mogao to da izdrži," govori za KoSSev, Mirjana Jerotijević – Mira, supruga poznatog mitrovičkog slikara Cvetka Jerotijevića.
 
Jerotijevići žive u blizini svoje galerije. Miru je oko 12:45 jutros probudio neki čudni zvuk, koji, po njenim rečima, nije naličio eksploziji, ali je bio bučan.
 
"Nisam znala šta se događa. Sa jednog prozora nisam dobro videla, ali kada sam otišla u drugu prostoriju i pogledala kroz prozor, to se sve crvenelo sa mesta gde se nalazi i naša galerija. Goreo je 'Gril duo', a naša galerija je tik uz ovaj lokal. I moj sin je odmah izašao, ja sam se uplašila za njega, posle su došli vatrogasci, ali se plamen proširio i na našu galeriju i još jedan lokal. Izgoreli su," kaže Mira.
 
Ona dodaje da je požar najverovatnije nastao usled toga što se masnoća u skari susednog lokala zapalila, a skara se nalazi tik uz galeriju. Prema njenim rečima, već su razgovarali sa vlasnikom ovog lokala i on je obećao da će nadoknaditi štetu i da je svestan šta se dogodilo.
 
Kuća-muzej
 
Popularni Cvele preminuo je pre par godina. Stari Mitrovčani, poštovaoci umetnosti, svakodnevno su sedeli kod njega, dok bi slikao. Tu bi razgovarali, pijuckali, šalili se, divili se umetnosti, a i zapevali bi često. Kod Cveleta su dolazili i mladi ljudi, koji su se upravo tu prvi put upoznali sa umetnošću i zavoleli je.
 
Tako je i mladić, nekadašnji carinik, koji se zahvaljujući popularnom Cveletu, zagrejao za umetnost, počeo da slika, upisao likovnu akademiju i završio, iznajmio ovo mesto nakon Cvetkove smrti i nastavio staru tradiciju neformalnog gradskog muzeja i kluba umetnika.

Mira kaže da je galerija postala mnogo više od jednog malog lokala i da su vodili računa kome će to mesto iznajmiti posle smrti svog supruga.

"Posle Cvetkove smrti, mi smo odbijali ponude da to izdamo da bude kafić, ili restoran neke brze hrane. To više nije bio samo jedan običan lokal. Iako malo mesto, postao je kuća-muzej. Moj Cvele je mnogo godina slikao u kući dok smo podizali decu i maštao kako će da otvori svoju galeriju, a kada je otvorio, ona je postala popularno gradsko mesto – malo, ali sa dušom i lepotom. I treba da ostane i dalje takvo. Isti prijatelji i danas tu dolaze i iste tople slike se i dalje slikaju," kaže Mira, vidno potrešena usled noćašnjeg događaja, nadajući se da će galerija, posle renoviranja, nastaviti svoj život kroz koji teče i život popularnog Cveleta.
 
Do požara, u Cvetkovoj galeriji slikao je Miljan Đekić, mladi slikar. Pripremao je svoju izložbu za septembar. Kakvi su gubici, pitamo Miljana.
 
"Izgubio sam gotovo sve što sam stvarao. Slike i slikarsku opremu. Imao sam 35 ulja na platnu,10 ikona, 30 blokova 24-karatnog zlata za ikone, materijal, boje i četkice – sve ono što sam nabavljao 15 godina po svetu, kompletnu serija slika za izložbu koju sam spremao za septembar uz sve radove tokom studiranja. To je 15.000 evra, ali još vaznije – bio je tu sav moj slikarski razvojni put, uopšte moja dosadašnja slikarska biografija. Užasnut sam," rekao je Miljan  u izjavi za naš portal.
 
"Trebalo je odnesem radove i da ugovorim izložbu koja je trebalo da bude u Ruskom Domu u Beogradu. Dve godine sam se spremao za to. Ništa od toga. Ono što mi sada preostaje jeste d anastavim da radim i to prevaziđem," naglasio je Miljan.
 
 
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.