Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, koji je prisustvovao današnjoj svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti u komandi Kfora, izjavio je da je, zahvaljujući NATO-u, Kosovo postalo „siguran dom svih“ građana. „Naša sloboda je kulminacija koju smo ostvarili zajedno sa našim saveznicima. Zahvaljujući NATO-u, Kosovo je bezbedan dom svih bez razlike“.

Razlika između „svih“ i nas, čiji je boravak naprasno postao 100 odsto skuplji, je jedino u tome što je nama nametnuto da budemo podstanari u sopstvenom domu.

Poslanik u Evropskom parlamentu, Knut Flekenštajn, kaže da se plaši daljeg pogoršanja odnosa Beograda i Prištine nakon uvođenja novih poreskih mera na robu iz Srbije i ocenjuje da su te mere korak unazad. Flekenštajn u intervjuu za Dojče vele navodi da Priština treba da ukine dodatno povećane carine, ali i da Beograd, kako kaže, ne bi trebalo da ometa Kosovo u svojim naporima.

To isto kaže i Ramuš Haradinaj sa razlikom što su za njega poreske mere povećanja taksi od 100 odsto korak napred a ne nazad.

U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorava na mogućnost rata sa Rusijom. Dok će Rusija  pojačati odbranu na Krimu raspoređivanjem više protiv avionskih raketnih sistema, izjavio je danas viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane pukovnik Vadim Astafjev. On je rekao da će Rusija na Krimu, na već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sistem.

Tako neki ljudi ustanu ujutru i proglase ratno stanje. A neki drugi jedva to dočekaju. Čudni neki ljudi. Ali je još čudnije što samo takvi i dospu do pozicije da takve gluposti prave.

U Gruziji je danas počelo glasanje u drugom krugu za predsednika Gruzije, a građani biraju između kandidatkinje koju podržava vladajuća većina Salom Zurabišvili i koja je za balansirane odnose sa Moskvom i zapadom, i kandidata Grigola Vashadzea koji se zalaže za jaču prozapadnu liniju.

Garant pobeđuje ova što balansira. Lako je njima kada su tamo gde su. Pitao bi ih da su ovde gde i mi. Ni tamo ni ovamo.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.