Mitrovčani na 32. Beogradskom maratonu

Mitrovčani na Beogradskom maratonu
Predrag Lalić

Pod sloganom „Trči, uživaj i pomozi nekome“ održan je 32. Beogradski maraton na kojem je ove godine bilo blizu 8.000 trkača u disciplinama maraton i polumaraton. Sa njima su trčali i naši sugrađani. Jedan od njih istrčao je pun maraton.

Članovi mitrovičkog kluba „Crossfit 028“ i jedne amaterske rekreativne grupe koja već nekoliko godina učestvuje na maratonima širom Srbije, za Beograd su krenuli u subotu kako bi sveži i odmorni započeli trku.

Crossfit 028 na Beogradskom maratonu
Foto: Crossfit 028

Neki od njih su po prvi put učestvovali na maratonu u srpskoj prestonici. To su članovi kluba „Crossfit 028“, među njima i jedna žena: Stefan Nedeljković, Nenad Božović, Radovan Jovanović, Ljubo Radević, Stevan Obradović, Saša Tomašević i Mira Marković.

Prohladno i tmurno vreme nije ih sprečilo da stignu do cilja – u polumaratonskoj trci – staza duga 21,1 kilometar.

S obzirom na to da nisu, kako kažu, „profesionalni trkači“, postigli su dobre rezultate. Četvoro iz ove grupe Mitrovčana stiglo je do kranjeg odredišta za sat i 43 minuta, druga dvojica su imala „nešto slabije vreme“, dok je Mira Marković na cilj stigla za dva sata i 13 minuta.

U razgovoru za KoSSev, Radovan Jovanović, kaže da se nisu puno pripremali, jer se redavno bave sportom.

„Nismo se nešto puno pripremali, inače se svi bavimo sportom – par meseci, otprilike, nekog laganog trčanja. Trčali smo od Mitrovice do Srbovca, Valča, Hajdučkog konaka. Kako kad, mi to radimo prilično rekreativno, više smo entuzijasti nego neki profesionalni trkači“, rekao je Jovanović.

Na startnoj poziciji 32. Beogradskog maratona, ispred crkve Svetog Marka, u nedelju su se pojavili i rekreativci iz našeg grada, koji već duže vreme maratone trče kao neformalna grupa.

Ovu grupu čini 14 članova, među kojima su i dve žene.

Oni su pre mesec dana učestvovali na maratonu na Srebrnom jezeru i tada su najavili i „osvajanje“ Beogradskog.

Predragu Laliću, ovo je peto učešće na ovakvim manifestacijama. Iako je u prošlosti trčao samo polumaraton, ove godine je odlučio da istrči svih 42,195 kilometara.

„Ja sam do sada istrčao četiri polumaratona, a od svih nas koji smo učestvovali juče, svi su trčali polumaraton, a ja sam ove godine istrčao ceo maraton i to za 4 sati i 25 minuta“, rekao je za KoSSev.

Mitrovčani na Beogradskom maratonu
Mitrovčani pred početak maratona

Osim Lalića, na polumaratonu u Beogradu učestvovali su i drugi članovi ove grupe, među kojima su Marija Arsić zajedno sa svojim suprugom Dejanom Arsićem, koja često učestvuje na maratonima koji se održavaju širom Srbije.

Prošle godine oprobala se i na Kopaoničkom „Trail race“, a tada je i poručila da beogradski maraton nikada ne propušta.

Osim nje, Beogradom su trčali i Zoran Vukadinović, Dragoljub Dražević, Bane Marković, Srđan Košanin i drugi.

Lalić dodaje da je osim članova njegove grupe i „Crossfit 028“ bilo i drugih učesnika iz Kosovske Mitrovice koji su se individualno organizovali.

„Dobro je kada vidite u Beogradu nekog svog iz grada, gde će lepim i dobrim primerom predstaviti grad. To me najviše raduje jer se budi svest kod ljudi da živimo na zdrav način“, rekao je.

Trčanje je unazad nekoliko godina sve popularniji rekreativni sport na Severu Kosova. U poslednje dve godine ovi rekreativci povezuju se između sebe i učestvuju na raznim trkama u Srbiji i u regionu.

Sada slede pripreme za maraton u Banjaluci, zbog čega je jedan deo trkača iz Mitrovice i odustao od beogradskog maratona kako bi se što bolje pripremio za Banja Luku.

Nasuprot entuzijazmu ovih sportista, u Kosovskoj Mitrovici, kako priznaju, praktično ne postoje uslovi za sportsko trčanje, pa su prinuđeni da se „snalaze“.

„Nemamo ni trim staze, već u nekoj sopstvenoj režiji – gde se mi organizujemo pa trčimo magistralnim putem ili stazom pored Ibra, koja nije u dobrom stanju“.

A pored Ibra, se nalazi ilegalna deponija koja se i nedavno zapalila. Naša ekipa je upravo na nekadašnjoj popularnoj trim stazi koja je posle rata napravljena za rekreativce skorije zabeležila hrpu smeća, guma, uništen put.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.