Ministarstvo kulture Srbije zabrinuto zbog dešavanja na lokalitetu Novo Brdo

Tvrđava Novo Brdo opada malter sa restaurirane tvrđave
Foto: Arben Lapaštica, RTV Kim

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da „sa pažnjom prati situaciju nastalu tokom projekta sanacije zidina srpske srednjovekovne tvrđave u Novom Brdu“ i izražava zabrinutost u vezi sa najnovijim dešavanjima na tom lokalitetu.

Podseća se da obnovu tvrđave u Novom Brdu finansira Evropska unija, kroz program pretpristupne pomoći – IPA-e, a da projekat sprovodi UNESCO u saradnji sa UNMIK-om i Кancelarijom EU u Prištini.

Radovi na obnovi tvrđave započeti su 2015. godine, a na međunarodnom tenderu, koji je sproveo UNESCO, posao je dodeljen firmi „Кoto“ iz Beograda, navedeno je u saopštenju.

„Imajući u vidu da je reč o spomeniku kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pismo UNESCO-u u kojem se nadležnoj Кancelariji UNESCO-a nudi svaka vrsta pomoći u cilju hitnog rešavanja nastale situacije i izražava očekivanje za pojačano angažovanje UNESCO-a na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji“, objavilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je Ministarstvo naložilo Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture da hitno dostavi dodatne informacije u vezi sa radovima u Novom Brdu.

Iako nije finansijer, niti nosilac projekta obnove tvrđave, Ministarstvo kulture i informisanja je, kako se navodi, odmah po saznanju o dešavanjima u Novom Brdu, u martu ove godine, organizovalo sastanak sa izvođačem radova, na kojem su predstavnici „KOTO-a“ istakli da je vanredni događaj pri sanaciji najverovatnije izazvan atmosferskim prilikama u toku izvođenja radova i pružili uveravanja da će nastali problem biti prevaziđen.

Iz Ministarstva izražavaju žaljenje „što je čitava situacija poslužila prištinskim vlastima za politizaciju čitavog slučaja“.

Naime, ministarstvo kulture Kosova je 6. septembra podnelo krivičnu prijavu protiv Srđana Đorđevića iz Novog Brda i protiv preduzeća „KOTO“ iz Beograda o „revitalizaciji“ tvrđave Novo Brdo. Đorđević se tereti da je u ime firme „KOTO“, kao „supervizor projekta revitalizacije“ tvrđave, počinio krivično delo „oštećenje, uništenje i neovlašćeno uklanjanje zaštićenih spomenika ili predmeta iz Republike Kosovo“.

„KOTO“ je, 2. septembra angažovao bager koji je počeo rušenje spoljnih zidova tvrđave Novo Brdo, što je suprotno standardima projekata restauracije lokaliteta kulturne baštine, a nastala je i značajna šteta na tom spomeniku, piše Beta.

Srpska srednjovekovna tvrđava Novo Brdo, nadomak Prištine, koja se rekonstruiše, poslednjih meseci našla se u žiži javnosti, pored ostalog i zbog isticanja kosovske zastave i održavanja katoličke mise.

Reč je o srednjovekovnom gradu iz 14. veka, koji je izgrađen da bi se zaštitilo već postojeće rudarsko naselje, zbog čega postaje vrlo značajno urbano središte.

Najveći procvat grad je imao za vreme despota Stefana Lazarevića, kada je dobio statut, odnosno poseban zakon.

U vremenu cara Dušana tu je postojala i kovnica novca, a od 1349. kovali su se groševi sa nazivom grada.

Turci su grad zauzeli sredinom 1455. godine, nakon čega on naglo propada i početkom sedamnaestog veka biva napušten.

N1

Pročitajte još:

Hajrulahu: UNESCO da preuzme radove na tvrđavi Novo Brdo

Sa zidova obnovljene Novobrdske tvrđave opadaju slojevi materijala

KOHA: Beogradskoj kompaniji zabranjeni radovi na tvrđavi u Novom Brdu

Koha: Krivična prijava protiv beogradske kompanije i supervizora zbog nanošenja štete na tvrđavi Novo Brdo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.