Tramp otpustio Džona Boltona

Džon Bolton

Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, Džon Bolton (John Bolton), podneo je danas ostavku na zahtev američkog predsednika, Donalda Trampa, zbog, kako je Tramp potvrdio, „političkih neslaganja“.

„Sinoć sam obavestio Džona Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Beloj kući. Postojala su velika neslaganja oko mnogih njegovih predloga, kao i drugi u Administraciji“, poručio je Tramp na Tviteru.

Tramp je ujedno potvrdio da će sledeće nedelje imenovati novog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Džon Bolton je na funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Donalda Trampa, imenovan početkom prošle godine, a deo srpskih medija je često u opisu Boltona isticao da je javnosti bio poznat „i po stavovima o Kosovu koji su znatno odudarali od uobičajenih u američkoj administraciji“.

To je uostalom, potvrđivao i srpski ministar diplomatije Ivica Dačić, pominjući Boltona naglašavajući da „treba da pravimo veliku razliku šta je Bela kuća a šta je Stejt dipartment„.

Bolton je bio deo američke administracije još u vreme američkog predsednika, Ronalda Regana, a visoke funkcije obavljao je i tokom mandata oba predsednika Buša.

Takođe je bio kratko sredinom dvehiljaditih i američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, deo javnosti pamti njegove restriktivne istupe upravo protiv samih UN.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.