Hajrulahu: UNESCO da preuzme radove na tvrđavi Novo Brdo

Tvrđava Novo Brdo opada malter sa restaurirane tvrđave
Foto: Arben Lapaštica, RTV Kim

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Štetom koja je naneta tvrđavi Novo Brdo, treba da se bavi tužilaštvo Kosova.

Ismet Hajrulahu (Ismet Hajrullahu), direktor Kosovskog instituta za zaštitu spomenika je rekao da je projekat restauracije tvrđave Novo Brdo otpočeo pre nekoliko godina.

„Radovi su projektno finasirani. UNESCO je dobio sredstva EU, preko 1 milion evra. Ova kompanija je imala skandale 2015. i oni su nas doveli u ovo teško stanje,“ rekao je u jutarnjem programu „Dobro jutro Kosovo“ na RTK.

Prema njegovim rečima, UNESCO treba da donese odluku da preuzme radove. Hajrulahu je pozvao tužilaštvo da istraži radove na tvrđavi Novo Brdo.

KoSSev: Podsećamo, prošle nedelje je objavljen video snimak bagera koji je uklanjao spoljni sloj maltera sa restaurirane srednjovekovne tvrđave u Novom Brdu zbog čega je kosovsko Ministarstvo kulture najpre zabranilo dalje radove izvođaču projekta restauracije – firmi „Koto“ iz Beograda, a kasnije i preko tužilaštva podnelo krivičnu prijavu.

Kompanija koja je izvodila radove nije se do sada javno oglašavala o odluci da ukloni spoljnu fasadu sa obnovljene tvrđave, ali je marta ove godine RTV Kim izvestio o tome da je malter sa zidina tvrđave počeo sam da opada i to samo godinu dana nakon restauracije.

Povezani članci:

Sa zidova obnovljene Novobrdske tvrđave opadaju slojevi materijala

KOHA: Beogradskoj kompaniji zabranjeni radovi na tvrđavi u Novom Brdu

 Koha: Krivična prijava protiv beogradske kompanije i supervizora zbog nanošenja štete na tvrđavi Novo Brdo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.