Koha: Krivična prijava protiv beogradske kompanije i supervizora zbog nanošenja štete na tvrđavi Novo Brdo

Tvrđava Novo Brdo opada malter sa restaurirane tvrđave
Foto: Arben Lapaštica, RTV Kim

Izvor: Koha (Tekst je izborno preveden sa albanskog)

Ministarstvo kulture, omladine i sporta je preko Osnovnog tužilaštvo u Gnjilanu podnelo krivičnu prijavu protiv Srđana Đorđevića, stanovnika Novog Brda, kao i protiv srpske kompanije „KOTO“ iz Beograda sa kojom je ugovoreno izvođenje radova na projektu revitalizacija tvrđave Novo Brdo.

Krivična prijava protiv gorenavedenih je podneta zbog postojanja osnovane sumnja da su počinili krivično delo koje im se stavlja na teret. Srđan Đorđević se tereti da je u ime kompanije „KOTO“ a u svojstvu supervizora projekta revitalizacije tvrđave Novo Brdo počinilo krivično delo „oštećenje, uništenje i neovlašćeno uklanjanje zaštićenih spomenika ili predmeta iz Republike Kosovo“, dok kompanija „KOTO“ snosi odgovornost za krivično delo u svojstvu pravnog lica.

KoSSev: RTV Kim je marta ove godine javio da su samo godinu dana nakon završetka rekonstrukcije na tvrđavi u Novom Brdu počeli da se obrušavaju zidovi ove drevne građevine, a izvođači radova, predstavnici beogradske firme “KOTO” i gračaničke “Izol prom” tada nisu želeli da komentarišu ovu pojavu. Dok je predstavnik kompanije „Koto“, Slobodan Radovanović rekao da ne može da daje izjave bez dozvole UNESCO, vlasnik firme „Izlom prom“, Jovica Kolić je za RTV Kim neformalno rekao da je do „opadanja maltera došlo zbog mraza“ i negirao da se zidovi urušavaju.

Insajder: „KOTO“ izvodio brojne radove u Srbiji, najnoviji ugovor dobili bez tendera

Firma „KOTO“ je kao deo konzorcijuma, dobila i projekat restauracije zgrade stare Železničke stanice u Beogradu i to u pregovaračkom postupku bez tendera, izvestio je pre dva dana Insajder. Republička Direkcija za imovinu je izbegla tender, pozivajući se na hitnost postupka zbog vremenskih prilika i nabavke materijala. Prema ugovoru koji je sa ovom grupom izvođača potpisan 30. avgusta ove godine, radovi vredni dva miliona evra bez PDV-a, trebalo bi da budu završeni najkasnije do 5. februara 2020. godine.

Preduzeće KOTO je između ostalog dobilo poslove na rekonstrukciji i restauraciji spomenika „Pobednik“ na Beogradskoj tvrđavi, rušenje objekata na Beogradskoj stanici, izgradnja gondole na Kalemegdanskoj tvrđavi, restauracija i rekonstrukcija Despotove kapije na Kalemegdanu.

Krivične prijave protiv osumnjičenih podnete su nakon što je Inspektorat za kulturnu baštinu, 5. septembra 2019. godine, dobio informacije o tome da je na tvrđavi Novo Brdo naneta šteta i izašao na lice mesta, gde se nakon sastanka sa supervizorom preduzeća „KOTO“ (koji je sada osumnjičeni), koja izvodi radove na revitalizaciji tvrđave, utvrdio da je šteta načinjena na spoljnim zidovima tvrđave usled njihovog dubokog pucanja i da postoji rizik od potpunog urušavanja zidina. Ovakvo delo okarakterisano je kao krivično delo prema zakonu i MKOS je s pravom pokrenuo postupak zbog nanošenja štete na objektu kulturnog nasleđa na Kosovu.

Projekat revitalizacije tvrđave Novo Brdo finansira UNESCO, a kompanija koje je osvojila tender je bila u obavezi da radove sprovede pod nadzorom profesionalnih zvaničnika Kosovskog instituta za zaštitu spomenika. Međutim, 2. septembra 2019. godine, ignorišući svoje obaveze da obaveste nadzorno telo, što je takođe u suprotnosti sa Zakonom o kulturnoj baštini, angažovan je bager koji je otpočeo rušenje spoljnih zidova Tvrđave. Ovakav postupak je u suprotnosti sa standardima projekata restauracije lokaliteta kulturne baštine i naneo e značajnu štetu ovom kulturnom nasleđu.

Pošto su u gorenavedenom delovanju osumnjičenih postoje elementi krivičnog dela – „oštećenje, uništenje i neovlašćeno uklanjanje zaštićenih spomenika ili predmeta iz Republike Kosovo“, MKOS je predložio državnom tužiocu da protiv osumnjičenih podigne optužnicu pri nadležnom sudu kako bi bili kažnjeni u skladu sa zakonom.

Povezani članci:

Sa zidova obnovljene Novobrdske tvrđave opadaju slojevi materijala

KOHA: Beogradskoj kompaniji zabranjeni radovi na tvrđavi u Novom BrduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.