Milivojević: Vučić od Hana dobio još vremena da bude hiperkooperativan u vezi sa Kosovom

Cvijetin Milivojević
Foto: FoNet, caption

Nedavna poseta evropskog komesara za proširenje, Johanesa Hana, Beogradu i njegov razgovor sa predsednikom Vučićem pokazuju „da je Vučić dobio još neko vreme i da će žmureti Evropska unija, da će OEBS da žmuri na neslobodu govora, ako on, zauzvrat, bude hiperkonstruktivan i hiperkooperativan u vezi sa Kosovom“, ocenio je u „Kvaki 23“ FoNet-a politikolog Cvijetin Milivojević.

Govoreći o „sadašnjoj vlasti“ u Srbiji u kontekstu evropskih integracija, Milivojević je dao ocenu da poglavlje 23 o vladavini prava mnogo veći problem nego Kosovo.

„Meni se čini da je sadašnja vlast spremnija da se odrekne Kosova, uz neku utešnu nagradu, na primer da dobije jednu i po za pola opštine, nego da ozbiljno uđe u poglavlje 23, koje se ne tiče samo pravosuđa nego i slobode medija i ljudskih prava“, smatra on.

Vučić se obećao kao mlada, Briselski sporazum je bio njegovo „Da“

Kosovo je za predsednika Srbije problem, tvrdi Milivojević, zato što je na ovoj temi i „obećan“ nosiocima zapadne spoljne politike.

„Postoji neki centar kom se sadašnja vlast, kada kažem vlast, mislim na Vučića, pošto Tome Nikolića više nema – obećala. To vam je kao kada se devojka obeća pa može i ne mora da se uda. Međutim, ova sadašnja vlast drži reč, ona se obećala, verila se za nekoga i ona je 2013. godine već rekla „Da“. Definitivno „Da“ je Briselski sporazum“, objašnjava Milivojević.

U prilog toj tvrdnji je podsetio da je šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, držan na crnoj listi SAD čak 8 godina nakon demokratskih promena u Srbiji, dok je predsednik Vučić na istoj listi bio 12 godina, nakon čega su obojica prihvaćeni kao lideri, što je za Milivojevića „simptomatično“.

„Gospodin Vučić je skinut sa američke crne liste neposredno pred formiranje vlade 2012. godine, kao što je i njegov potpredsednik, gospodin Dačić, skinut sa američke liste neposredno pre nego što se prodao Tadiću. Namerno kažem „prodao“ zato što biračko telo gospodina Dačića nije glasalo za koaliciju sa Tadićem, nego upravo sa tadašnjim Vučićem, Nikolićem, Koštunicom itd.“

Zbog toga bi predsednik Srbije sada najradije „svoju staru politiku 100 za jednog“ nastavio da sprovodi „protiv sopstvenog naroda“ i to nad onima koji smatraju da se Kosova ne treba tako lako odreći, tvrdi Milivojević. Ipak, trenutna taktika „predsednika SNS-a koji obavlja funkciju predsednika Srbije“ je „kriminalizacija“ svakog stava koji je suprotan njegovom, upozorava.

„On se svakog dana, u obraćanju građanima sopstvene zemlje, čiji je predsednik i čije nacionalno jedinstvo treba da odražava, svađa, vodi monolog, užasan monolog uperen protiv tih istih građana, oni su jednom neradnici, sledeći put su lopovi, ništa ne razumeju, hoće da ratuju, neće da ratuju, pa su dezerteri,“ objašnjava Milivojević tvrdeći da takvi, svakodnevni postupci predsednika Vučića podležu krivičnoj odgovornosti.

Od Vašingtona zavisi da li će se plan razgraničenja primiti u svetskom javnom mnjenju

Uprkos percepciji da su odnosi Prištine i Vašingtona zahladneli zbog odbijanja predsednika kosovske vlade, Ramuša Haradinaja, da ukine takse, Milivojević smatra da je tvrdnja Haradinaja od pre nekoliko meseci – da Priština nema spoljnu politiku do politike Stejt departmenta – i dalje istinita.

„Od Vašingtona zavisi da li će Priština biti naterana ili zamoljena da ukine takse, od Vašingtona zavisi hoće li se priča o tzv. razgraničenju kao pakleni plan gospodina Vučića primiti u svetskom javnom mnjenju, od Vašingtona zavisi hoće li se gospodin Vučić setiti da je u međuvremenu, u dubokoj senci takozvanih taksi, Kosovo formiralo svoju vojsku“.

Dodaje i da Vučić „bar tri meseca“ nije pomenuo kosovsku vojsku „zato što je prihvatio da Kosovo ima vojsku“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.