Organsko umreženje, balkansko otrežnjenje

Kafa
FOTO: KoSSev

Piše: Tatjana Lazarević

„Rama gubi izbore?“; „Elbasan uzdrman pred izbore! Pjerin Đuvani ubijen! Nedavno se pridružio Socijalističkoj partiji, sumnja u kupovinu glasova“; „Pripadnik 63. padobranske brigade poginuo prilikom skoka“; „Podignuta optužnica protiv Miroslava Aleksića“ – ovo su bili naslovi za par sati jučerašnjeg popodneva na našem portalu koji se bavi temom Kosova.

Setila sam se komentara bliskog člana porodice kada smo pre nekoliko dana preneli vest o vlasniku mesare Mirzi Brajloviću iz Tuzle koji je svom dugogodišnjem radniku Rasudinu Muhiću odlučio da pokloni automobil Golf V. „Kakve veze ima Tuzla sa Kosovom? Šta će vam ova vest?“

Zaista, kakve veze sa nama imaju izbori i ubistvo u Albaniji, pogibija srpskog padobranca, propala karijera beogradskog učitelja glume i šef iz snova iz Tuzle?

Sedam godina izveštavamo o izborima na Kosovu – red srpskim, red kosovskim. I mogla bih više rečenica iz izveštaja albanskih medija, eksperimenta radi, da samo prebacim u moje vesti o izborima na Kosovu, promenim imena i datum – ne bi se uočila razlika. U Mitrovici je bilo i ubistava. Jedno usred jedne kampanje, drugo posle jedne druge kampanje i izbora.

Albanija je takođe mojim komšijama na Kosovu srcu mila. Za mene i više mojih sugrađana kao nedavno otkrivena sjajna turistička destinacija i odavno naučena lekcija iz istorije o tragičnoj odstupnici naroda kojem pripadam iz njegove herojske prošlosti Prvog svetskog rata. I jednima i drugima – susedna zemlja.

U novijoj istoriji na Kosovu se mogu videti samo uniforme NATO-a, Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije, ali vojniku elitne srpske 63. padobranske, naši srpski čitaoci na Kosovu odaju poseban pijetet. Njima je ta uniforma identitetski bliža.

U Beogradu je podignuta optužnica protiv učitelja glume Miroslava Aleksića. Usledila je vest o hapšenju policajca iz Gnjilana koji se sumnjiči za seksualno napastvovanje maloletnice.

Od Marije Lukić, preko Danijele Štajnfeld, Milene Radulović, Ive Ilinčić, do Marinike Tepić – svih žena iz Srbije koje su, osim opozicione političarke – kao navodne žrtve (u slučaju Lukić doneta je presuda u njenu korist), istupile hrabro i prijavile svoje zlostavljače, širi se talas regionom. Razbija se na Balkanu gvozdena zavesa ćutanja na seksualno napastvovanje i iskorišćavanje, podvođenje, ponižavanje ličnosti i dostojanstva, mizoginiju, devijantno ponašanje, femicid. Silovatelji su i u palati i u kolibi, u svim državama. Strah i stid je u svakoj od nas. Kolektivno, svuda je isto – Pa šta, to je uvek bilo, pa muškarac je, on je moćan, što je izazivala

Na kraju, zašto bih morala da tumačim plemenit gest jednog Tuzlanina?! Ili što će dobar musliman u mesecu Ramazanu učiniti dobro delo? I mi se u vaskršnjem postu posebno pozivamo na pokajanje i humanost u istim ovim danima. Zašto bi se humanost prevodila na jezike, države, religije, vernike i agnostike, kada smo ljudi?!

U zlim vremenima, još ćemo se lakše takvi prepoznati i po tome razvrstati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.