Marinković o 100 dana Kurtijeve vlade: Nije se još uvek bavio Srbima ali će i Albanci biti razočarani

Marinković Miodrag
FOTO: KoSSev

Kurti se nije bavio Srbima na Kosovu u prvih 100 dana svoje vlade već je fokus u ovom periodu bilo uspostavljanje stranačke infrastrukure unutar institucija. Ali će i Albanci biti razočarani i ovom vladom. Posebno zato što je ona, kao nijedna do sada, izgradila velika očekivanja kod običnih ljudi, kazao je direktor Centra za afirmativne društvene akcije, Miodrag Marinković.

U razgovoru za KoSSev komentarisao je prvih 100 dana nove kosovske vlade sa Aljbinom Kurtijem na čelu.

„100 dana je još uvek nedovoljno za pouzdano ocenjivanje rezultata kada je u pitanju potpuna smena vladajuće nomenklature kakav je slučaj sa Kurtijevom vladom“ upozorio je Marinković.

Kaže da je Kurti fokus usmerio na uspostavljanje stranačke infrastrukture unutar institucija, ali i da je bio preokupiran saniranjem štete koju je sam sebi napravio davanjem populističkih obećanja pre dolaska na vlast.

„Očigledno je da se Kurti nije bavio Srbima na Kosovu u prvih 100 dana svoje vlade već je fokus u ovom periodu bilo uspostavljanje stranačke infrastrukure unutar institucija. Pored toga čini mi se da je Kurti bio preokupiran saniranjem štete koju je sam sebi naneo, populističkim predizbornim obećanjima, koja su mu postala teret pošto je iz komforne uloge kritičara iz redova opozicije preuzeo odgovornost donošenja odluka, suočavanja sa međunarodnim pritiscima i drugim realnim preprekama koje ne trpe nekonstruktivni opozicioni populizam“.

To se najbolje videlo, objašnjava, na pitanju učešća u dijalogu sa Beogradom, gde je posle početnog obezvređivanja značaja tog pitanja u sopstvenoj agendi, ipak, uz međunarodne pritiske pristao na sastanak sa Vučićem.

Uspesi – sastanak sa Vučićem i borba protiv koronavirusa

„Taj sastanak se, bez obzira na nekonstruktivno ponašanje Kurtija ipak može tumačiti kao pozitivan korak novog premijera. Jer razgovor je ipak tim sastankom i zvanično počeo“, ocenio je Marinković.

To što je Kurti nepopularnom merom zatvaranja ugostiteljiskih objekata u trenutku kada je broj slučajeva rastao, uspeo da obuzda epidemiju i svede broj slučajeva na jednocifren broj – ocenjuje kao sledeći pozitivan rezultat Kurtijeve vlade Marinković.

Kao negativno iz perspektive srpske zajednice vidi to što Kurti, kako kaže, očigledno nastavlja praksu svojih prethodnika.

„Nastavlja da zanemaruje prava i interesa Srba sa Kosova. Sećam se da je po ulasku u kabinet u jednom od prvih intervjua za medije iz Srbije, govorio da će jedan od prioriteta njegove vlade biti potpuna primena Zakona o civilnoj službi koji nalaže da 10% javnih službenika u centralnim institucijama budu pripadnici nevećinskih zajednica. To obećanje je očigledno zaboravljeno i bojim se da će to biti obrazac odnosa prema nevećinskim zajednicama“.

Na kraju, Kurtijeva pobeda, prema oceni više analitičara, bila je proizvod obećanja da će se izboriti sa endemskom korupcijom i kriminalom u vlasti, podseća Marinković.

„To je nešto od čega koristi mogu imati i Srbi i Albanci. I na tom polju se u prvih 100 dana ne vide neki pomaci. Tako da, ako treba dati neku opštu ocenu rada nove vlade, na osnovu obrazaca koje smo mogli videti do sada, mislim da će kosovski Albanci biti razočarani i ovom vladom. Posebno zato što je ona, kao nijedna do sada, izgradila velika očekivanja kod običnih ljudi“, zaključio je Marinković za KoSSev.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.