Plavšić (UPK): Neminovan jesenji talas korone, uraditi kampanju za vakcinaciju

Foto: N1

Doktorka Slavica Plavšić iz organizacije Ujedinjeni protiv kovida izjavila je u emisiji N1 Studio Live da Krizni štab mora da preduzme mere kako bi naš zdravstveni sistem spremno dočekao „jesenji talas“ koronavirusa, za koji ona tvrdi da je „neminovan“, kao i da je neophodno da se uradi marketinška kampanja za sveobuhvatnu vakcinaciju stanovništva.

Podsetimo, udruženje Ujedinjeni protiv kovida uputili su, u osvrtu na pandemiju koronavirusa, kako su ga nazvali, „javni poziv zdravstvenim vlastima na akciju“ u kome su naveli da sa „zabrinutošću prate tok epidemije kovida-19 u Srbiji i mere koje zdravstvene vlasti preduzimaju u cilju njenog suzbijanja“. Između ostalog, traže „proaktivan pristup u okviru priprema za jesenji talas“, kao i da se, na osnovu svetskih i domaćih iskustava u razumnom roku izađe sa stavovima o revakcinaciji.

„Ujedinjeni protiv kovida su izašli sa otvorenim pismom kako bi izneli svoj kritički stav, nezadovoljstvo i zabrinutost prema neodgovornom i opuštenom ponašanju zdravstvenih vlasti prema epidemiji. Imamo sreće da je naišao miran period sa maloim brojem pacijenata, što je dobro, ali bi ga +trebalo iskoristiti da se zdravstveni radnici odmore i resetuju od nadčovečanskih napoira kojima su bili izloženi, a naročito oni koji su puno vremena proveli u crvenim zonama“, kaže Plavšić.

Dodaje da bi za vreme perioda sa malim brojem pacijenata trebalo da se mladi zdravstveni radnici osposobe i obuče kako bi bili spremni za jesenji talas, koji je prema njenom mišljenju neminovan.

„To sve treba da se uradi kako bi ga dočekali sa spremnim zdravstvenoim sistemom, a ne onako kako smo ga dočekivali do sada. Ono što bi trebalo u ovom periodu da se uradi je pripremna kampanja za vakcinaciju. Svedoci smo da je opuštenost potpuna i da se ljudi ponašaju da je korona iza nas, da se neće vratiti, što potpuno nije tačno“, ističe Plavšić.

Prema njenim rečima, za ovakav odnos prema epidemiji su krive zdravstvene vlasti.

„Ako oni ne nose maske i ima masovnih okupljanja, Krizni štab bi morao da odluči kako da se mere sprovedu. Maske gotovo niko ne nosi, možda u zdravstvenim ustanovama, i to ponekim. O fizičkoj distanci ni govora. Normalno, svi smo željni povratku normalnog života i masovnim okupljanjima. Međutim, to zaista treba da bude u kontrolisanim uslovima, što je moguće“, smatra Plavšić.

Konstatuje da je jedini način sada da držimo epidemiju pod kontrolom – vakcinacija.

„Sa vakcinacijom smo zakazali. Dobro je počelo, mi smo jedna od retkih zemalja koja ima četiri vakcine na raspolaganju, ali je sada vakcinacija bukvalno stala. Ne znam da li ste primetili, ali od 20. juna na RTS-u se ne objavljuju podaci o broju vakcinisanih. To je zabrinjavajuće“, navela je Plavšić i dodala da smo „propustili neke od prilika da se dobro organizujemo“.

Prema njenim rečima, Krizni štab bi trebalo da organizuje vakcinalnu kampanju za sveobuhvatno vakcinisanje stanovništva, uključujući i mlade.

Ona je navela da je iskustvo pokazalo da sve vakcine ne daju isti „vakcinalni odgovor“, a kao primer za to je istakla kinesku vakcinu koja je davana osobama preko 60 godina. Smatra da kod takvih osoba treba primeniti treću dozu vakcoine, koja nije istog proizvođača.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.