U Prištini na protestu zbog poskupljenja struje manji incidenti, vlada kaže miran zahvaljujući policiji

Vest je ažurirana

Veći broj građana prisustvovao je protestu danas u Prištini, kako su i najavili, zbog namere kosovskih vlasti da povećaju cenu struje usled energetske krize. Iako je više medija javilo da je protest bio miran, bilo je incidenata – od razbijanja policijskog kordona, nakon čega su građani ušli u dvorište vlade, preko sprečavanja organizatora da se obrati sa stepenica vlade, do bacanja sveća i električnih sijalica tik uz zgradu vlade. U međuvremenu, pojavili su se i navodi da je Molićaj ošamario policajca, a potom se oglasila i Kosovska policija da su tri policajca povređena.

Demonstranti koje je Socijaldemokratska partija pozvala na današnji protest zbog namere o poskupljenju struje, na kraju protesta palili su sveće i sijalice u pravcu zgrade Vlade Kosova, javio je Kallxo, koji ima i video zapis.

FOTO: Kallxo

Takođe, tokom protesta došlo je i do fizičkog obračuna između demonstranata i pripadnika Kosovske policije, koji nisu dozvolili predsedniku PSD Dardanu Molićaju (Molliqaj) da održi govor sa stepenica zgrade Vlade.

Molićaj je zatražio od kosovske policije da mu dozvoli da govori sa stepenica kojima se ulazi u vladu Kosova, obećavajući da neće da uđe u zgradu ali u tome nije uspeo.

Policiju je potom optužio da je „politički dirigovana“ a kritikovao je i svog nekadašnjeg političkog saborca, sada premijera Aljbina Kurtija, uz opasku da on sebe vidi kao „supermena“.

Pojačano prusustvo policije u glavnoj ulici na šetalištu u Prištini, od hotela Grand do zgrade vlade, bilo je vidljivo neposredno pred početak protesta. Štaviše, policija je u blizini zgrade kosovske vlade bila prisutna i sa oklopnim vozilima i vodenim topovima.

„Vlada je stala na stranu. Svrstala se uz velika privatna preduzeća. Jedine na koje naleti neće uticati. Vreme je da zauzmemo stranu. Mi građani, koji ćemo plaćati struju oligarsima. Vreme je da se organizujemo protiv ove nepravde“, navela je PSD u ranijem pozivu za današnji protest preko društvenih mreža.

Povećanje energetskih tarifa, odnosno poskupljenje struje je neprihvatljvo za ogromnu većinu građana i u poređenju sa prosečnom platom na Kosovu, ova cena je među najvišim u Evropi, sada je poručio Dardan Molićaj.

Optužio je KESCO da je zaradio preko 150 miliona evra.

U međuvremenu Koha je javila da je tokom nekoliko minuta koliko su trajale tenzije dok su demonstranti pokušavali da priđu zgradi vlade, Molićaj navodno ošamario jednog od zvaničnika na vratima Vlade. Koha piše da to Molićaj nije ni spomenuo kasnije.

Inače Molićaj se rano večeras oglasio na Fejsbuku navodeći da današnji protest ne bi uspeo bez pomoći ljudi koji su se sami organizovali, pa čak i, kako tvrdi sami poneli transparente, niti bez novinara koji su redovno i korektno izveštavali o poskupljenju struje, ali i o samom protestu.

I građani koji su učestvovali danas na protestu, ogorčeni su, sudeći prema pojedinim medijskim izveštajima i izjavama iz Prištine.

Tako je Kallxo razgovarao sa nekima od njih, koji su se svi žalili na niska primanja, i dugove za struju koje nemaju sa čim da plate, a neki od njih snažno su kritikovali Aljbina Kurtija, navodeći da on „misli samo na sebe“.

Skandiranja protiv Kurtija su se mogla čuti tokom protesta, , nazvajući ga i „lažovom“ i „prevarantom“, a demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: „Velika promena samo na računu za struju!“, „Sve i nepravedno!“ i „Čitava plata na struju!“ Uzvikivan je i nekadašnji slogan Samoopredeljenja „Sa lopovima nema države“.

Ipak, za kosovsku vladu, protesti su bili mirni „uprkos pokušajima da dođe do eskalacije“.

„Za to se zahvaljujemo organima za sprovđenje reda i zakona na njihovom profesionalizmu i strpljenju. Takođe se zahvaljujemo i građanima na podršci vladi jer smo posvećeni da umanjimo posledice globalne energetske krize“, upravo je na Fejsbuku poručio njen portparol Perparim Kriuziu (Përparim Kryeziu).

Protest je bio zakazan za danas u 14 časova ispred hotela Grand.

Poslednjeg dana ovog meseca treba da se završe javne konsultacije o predlogu RUE za utvrđivanje blok tarifa. Regulatorna kancelarija za energetiku predložila je da se cena energije za one koji troše preko 600 kilovata udvostruči. Tarife za preduzeća i prvih 600 kilovata domaćinstava nastaviće da se naplaćuju po starim tarifama, odnosno, neće biti poskupljenja. Upravo je ova tema goruća već nedeljama odnosno mesecima u kosovskoj skupštini gde se vodi oštra polemika vlade sa jedne strane i opozicije.

INDEP: Svi moraju podjednako da plaćaju struju koju troše

Kosovska skupština i danas o poskupljenju struje, nije prošla opet rezolucija PDK

Skupština Kosova nastavlja sagu o energetici i poskupljenju i sutra

Priština: Nije usvojen predlog o pozajmici za socijalna davanja; Bez rasprave o praznicima

Kosovska skupština: Rasprava o energetskoj krizi, usvojena tri međunarodna sporazuma

Skupština Kosova nije imala kvorum za uvođenje vanrednih mera u snabdevanju strujom

Priština: Usvojene preporuke za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.