LVV traži ocenu ustavnosti Tačijeve odluke da odloži izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice i Podujeva

Sedište samoopredeljenja LVV
FOTO: KoSSev

Parlamentarna grupa Samoopredeljenja (LVV) predala je danas ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti odluke kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da odloži vanredne izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, saopšteno je iz ove stranke. Ovo je treći zahtev za ocenu ustavnosti koji je ove godine predao LVV.

Kako se navodi u saopštenju stranke, građanima Podujeva je onemogućeno da izaberu lokalne predstavnike na slobodnim izborima pod izgovorom da se na taj način štiti javno zdravlje, dok je istovremeno, bilo dozvoljeno održavanje srpskih parlamentarnih izbora.

„Kakva je to poruka? Da li mi imamo manje prava? Ili srpska manjina nije odgovornost naše vlade kada je javno zdravlje u pitanju? Šta god bio razlog, to je skandalozno i neprihvatljivo“, navode u saopštenju.

Iz LVV navode da i kosovski Ustav i međunarodne konvencije garantuju pravo izbora i podvlače da predsednik nema pravo da na neodređeno vreme odlaže izbor gradonačelnika u ovim opštinama.

„Naprotiv, ustavna i zakonska obaveza predsednika je da odredi datum izbora u rokovima predviđenim zakonom. U slučaju ostavke gradonačelnika, predsednik Kosova raspisuje vanredne lokalne izbore. Vanredni izbori raspisuju se najkasnije 10 dana nakon podnošenja ostavke i održavaju se najranije 30 i najkasnije 45 dana nakon podnošenja ostavke“, navode iz LVV.

Odlaganjem izbora za gradonačelnika Podujeva i severne Mitrovice građanima je pogaženo pravo koje se garantuje članom 45 kosovskog Ustava, zaključuje se u saopštenju.

Izbori za gradonačelnika Podujeva trebalo je da budu organizovani još u februaru, dok je potreba za organizovanjem izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice nastala u trenutku kada je 3. juna formirana nova vlada Kosova u kojoj je dotadašnji gradonačelnik i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, dobio ministarsko mesto.

Nakon što je Rakić prešao na centralni nivo izvršne vlasti, dužnost gradonačelnika Severne Mitrovice, preuzeo je njegov zamenik Aleksandar Spirić.

Tači je odluku o odlaganju lokalnih izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice i Podujeva najavio 11. juna.

„Da bi se sprečilo širenje COVID-19 i sprečilo povećanje broja zaraženih ljudi u Republici Kosovo, kao i radi očuvanja javnog zdravlja, nakon ostavka predsednika ove opštine, odlažu se vanredni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice na neodređeno vreme“, navedeno je u odluci kosovskog predsednika tada.

Inače, LVV ima još jedan zahtev pred kosovskim Ustavnim sudom. Od ovog tela su tražili ocenu ustavnosti izbora vlade Avdulaha Hotija zbog činjenice da je jedan od ukupno 61 glasa „Za“ bio glas poslanika Etema Arifija koji je pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora od više od godinu dana, zbog čega, kako tumače ustav iz LVV, je trebalo da mu prestane mandat.

Prethodno je ove godine LVV zatražio ocenu ustavnosti dekreta kosovsovskog predsednika kojim je Avdulah Hoti imenovan za mandatara vlade Kosova, ali je u tom slučaju sud odlučio da nije bilo povrede ustavnih nadležnosti predsednika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.