Tači doneo odluku da odloži izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice

Tači
Foto: KoSSev

Kosovski predsednik Hašim Tači odlučio je da odloži vanredne izbore za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, a kao razlog za to naveo je „sprečavanje širenja koronavirusa“. 

Vanredni kosovski opštinski izbori za ovu opštinu predstoje nakon što je dosadašnji gradonačelnik Goran Rakić u međuvremenu postao ministar za administraciju lokalne samouprave i jedan od zamenika kosovskog premijera.

„Da bi se sprečilo širenje COVID-19 i sprečilo povećanje broja zaraženih ljudi u Republici Kosovo, kao i radi očuvanja javnog zdravlja, nakon ostavka predsednika ove opštine, odlažu se vanredni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice na neodređeno vreme“, navedeno je u odluci kosovskog predsednika a koja je KoSSevu dostavljena iz kosovskog predsedništva.

Samo sat vremena nakon što je 3. juna izglasana nova kosovska vlada, CIK je potvrdio da započinje intenzivan rad na organizovanju ovih izbora u Severnoj Mitrovici, kao i u Podujevu usled toga što se gradonačelnici dve opštine (Agim Veljiu je još 3. februara izabran za ministra unutrašnjih poslova) nalaze u vladi.

Odluka o odlaganju izbora
Foto: KoSSev

Odluka o odlaganju izbora za kosovskog gradonačelnika u Severnoj Mitrovici stigla je u vreme kada se još uvek čeka na zvaničnu potvrdu da li će se na Severu, odnosno u sredinama nastanjenim Srbima, 21. juna organizovati parlamentarni izbori Republike Srbije, iako je kampanja u centralnoj Srbiji uveliko u toku.

Kosovski premijer Avdulah Hoti u današnjem intervjuu za Radio Slobodna Evropa kazao je da što se tiče održavanja ovih izbora, o tome se još uvek vode razgovori sa šefom Misije OEBS na Kosovu, te da će odluka Vlade biti „oprezno donesena“.

„Nalazimo se u jednoj posebnoj situaciji još uvek. Postoje aranžmani i saglasnosti kosovskih institucija od 2012. i ja ću oprezno razmotriti da kakva god organizacija (izbora) bude na Kosovu, da ona bude u skladu sa tim aranžmanima, bez ugrožavanja ustavnog poretka i zakona Kosova“, kazao je Hoti za RSE.

U kratkom razgovoru za KoSSev, doskorašnji portparol OEBS-a na Kosovu, Senad Šabović, nedavno je potvrdio da se komunikacija u vezi sa održavanjem srpskih izbora koji su najavljeni za 21. jun odvija dvosmerno – sa srpskim vlastima i sa kosovskim, ali da još uvek nema ishoda tih razgovora koji se odvijaju posredno preko OEBS-a.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.