Kancelarija za KiM: Zatvorska kazna izrečena Tasiću veća od maksimalne

Sudnica
Ilustracija/Foto: Radio Kim

Darko Tasić iz Male Kruše, osuđen je danas u prvostepenom postupku na 22 godine zatvora za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine“, preneli su danas prištinski mediji. Iz Kancelarije za KiM poručuju da su zabrinuti zbog „ozbiljnih procesnih nedostatka u postupku“, visine kazne za koju navode da je veća od maksimalne, ujedno ocenivši presudu kao „refleks dnevnopolitičkih dešavanja“.

„Tasić je prvostepeno osuđen zbog ratnog zločina, iako su svedočenja protiv njega bila protivrečna, a zatvorska kazna od 22 godine koja mu je izrečena veća je od zakonskog maksimuma predviđenog prištinskim zakonodavstvom“, poručili su iz Kancelarije za KiM, navodeći da je prema kosovskom krivičnom zakoniku maksimalna kazna za ratni zločin 15 godina zatvora.

Ujedno dovode u sumnju objektivnost suda u Prizrenu koji je osudio Tasića.

„Presuda Tasiću je očigledno refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje po Euleksovoj optužnici“.

Navode da će nastaviti da pružaju podršku i pravnu pomoć Tasiću, angažujući dvojicu uglednih advokata odbrane, te da će se ujedno obratiti nadležnim međunarodnim organizacijama.

Nezadovoljstvo izrečenom presudom danas je iskazao i jedan od Tasićevih advokata Ljubomir Pantović.

U izjavi za Radio Kontakt plus Pantović takođe navodi da je prema kosovskom zakonodavstvu za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva koje je izvršeno 1999. godine nemoguće izreći kaznu višu od 15 godina zatvora.

„To zakon zabranjuje i to je moguće za najteže oblike ratnog zločina, za ubistva ljudi itd. Darko Tasić nije bio optužen ni za jedno ubistvo“, objasnio je Pantović za Radio Kontakt plus.

Osim toga, Pantović kaže da Tasićeva krivica nije dokazana, te da je postupak vođen u „izuzetno lošoj atmosferi“.

Pantović takođe sumnja u objektivnost sudija u Prizrenu zbog „strašnog pritiska“ pod kojim se nalaze.

„Kosovska Skupština je donela neku rezoluciju o ratnim zločinima, o genocidu na Kosovu itd. i te sudije nemaju hrabrosti, niti morala ljudskog, niti etičkog, da sude po zakonu. Oni su pod strašnim pritiskom”, kazao je Pantović.

Poručio je da će odbrana čim dobije presudu u pisanoj formi, uložiti žalbu Apelacionom sudu, ali i da ne očekuje mnogo od toga.

Kako je prenela danas prištinska Koha, Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po dvema tačkama optužnice zbog skrnavljenja tela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u reku Drim.

Tasić je, kako je preneo ovaj medij, takođe proglašen krivim za događaje između 15. i 26. marta 1999. u Maloj Kruši gde je kao član rezervnog sastava policije SRJ, u saučesništvu sa drugim osobama, učestvovao u konfiskaciji imovine, pljački, ilegalnom i namernom uništavanju imovine (paljenju kuće).

Suđenje Tasiću počelo je pre dve godine. On je još 2017. godine uhapšen na prelazu Brnjak i od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika kod Podujeva.

Pročitajte još:

Darko Tasić osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.