LVV objavilo fotografije Kurtija i Lajčaka – nema albanske zastave

Nakon što su pojedini kosovski mediji objavili kako se Lajčak sastao sa Aljbinom Kurtijem sa nacionalnom zastavom Albanije u pozadini, pozivajući se na opasku savetnika bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Adilja Behramaja, koji je objavljujući takvu fotografiju, primetio da je „Lajčaka i Kurtija ujedinila neutralnost prema zastavi Kosova“, Samoopredeljenje je objavilo fotografije sa sastanka, na kojima nema takve zastave, kao ni jednog drugog obeležja.

Navodeći da se „budući kosovski premijer“ zahvalio na čestitki u vezi sa rezultatom izbora, LVV, je naveo i:

„Povodom dijaloga sa Srbijom g. Kurti je rekao da je to važan proces koji neće biti zanemaren. Ali budući da je takav, mora biti dobro pripremljen i sa novim pristupom. On mora biti prelazan – zasnovan na principima i vrednostima, za razliku od prenosnog zasnovanog na trenutnim interesima. Drugo, da ima transatlantski karakter u smislu koordinacije između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ali i zapadnih integracija obe strane. Treće, da bude demokratski i transparentan, u službi naroda i građana, a ne trenutnih vlada ili određenih političara“.

Lajčak se drugog dana svoje trodnevne posete na Kosovu jutros sastao i sa Vjosom Osmani, potom sa liderima LDK, a sastaće se i sa svim ostalim strankama.

Međutim, jedno od pitanja koje privlači pažnju svih medija, ali i političara jeste pitanje mape u njegovoj kancelariji, a od jutros, i simbola sa kojim mu sada uzvraćaju kosovski političari.

Tako su pojedini mediji jutros preneli Behramijevu opasku uz fotografiju sa susreta Kurtija i Lajčaka sa albanskom nacionalnom zastavom u pozadini.

Foto: Fejsbuk / Adil Behramaj

Opaska o neutralnosti prema zastavi, dolazi nakon čitave ujdurme koja se na Kosovu podigla o jednom drugom simbolu – granici.

To što su kosovski političari i mediji na jednom snimku Lajčaka u svom kabinetu, na mapi u njegovoj pozadini primetili Kosovo koje nije granicom razdvojenom od Srbije, pokrenulo je lavinu njihovih reakcija, uz albansku javnost.

Nije pomoglo ni objašnjenje portparola Pitera Stanoa da se radi o statusno neutralnoj mapi u skladu sa stavom EU, zbog pet članica koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, te pravdanje i samog Lajčaka, da je reč o zvaničnoj mapi Zapadnog Balkana za EU, a ujedno i da postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju.

Lajčak je i jutros morao da odgovori na isto pitanje. Ponovio je da je ova tema „već razjašnjena“ i da se radi o zvaničnoj mapi EU koja jedina može da se koristi i na kojoj postoji „linija razdvajanja Kosova i Srbije“.

Priznajući da je ovo pitanje pokrenulo emocionalne reakcije na Kosovu, naveo je da bi bilo „vrlo neprofesionalno da je hteo nekog da uvredi“, što mu nije bila ni namera.

„Moram da poštujem poziciju EU, ali takođe to je dokazalo i da je svima nama potreban dijalog da ne bismo imali ova pitanja i da bude jasno da postoji samo jedna mapa i u Prištini i u Beogradu, Briselu i svuda i na tome radimo“, kazao je.

A u priči o zastavama, iako sinoć Lajčak nije objavio fotografije sa svog prvog sastanka dolaskom u Prištinu, kao što je to učinio nakon dva odvojena sastanka koji su usledili potom – sa komandantom KFOR-a i američkim ambasadorom u Prištini, kada je jutros objavio na svom Tviter nalogu fotografiju sastanka sa Kurtijem, na njoj nije bilo nikakvih statusnih ili nacionalnih simbola.

Takođe, kravata koju je nosio bila je drugačije boje od fotografije koju je objavio sinoć Tačijev savetnik.

Ipak, lideru PDK koji se sastao danas sa Lajčakom važni su bili i mapa i zastave. U saopštenju koji je Enver Hodžaj (Hoxhaj) izdao nakon sastanka, a preneli elektronski mediji u Prištini, spomenuo je da je „izrazio zabrinutost“, jer na mapi u Lajčakovom kabinetu „nije istaknuta granica“, kao „linija razdvajanja sa Srbijom“, te da je potrebno da se Lajčak izvini kao medijator u dijalogu zbog „jednostrane pozicije“ i da treba da prizna „realnost nezavisnog Kosova“.

Štaviše, na fotografijama koje su ovi mediji objavili iza Hodžaja su kosovska i albanska zastava.

FOTO: Gazeta Express

Detaljnije o poseti u:

Lajčak: Nema prepreke za sporazum sa Srbijom za vreme mandata Kurti-Osmani

Kurti posle sastanka sa Lajčakom: Dijalog sa Srbijom naš 4. prioritet

Lajčak stigao na Kosovo, želi da čuje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu

Detaljnije o mapi: Lajčak o mapi: „Kosovo je tu, a postoji i linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.