Luča Mikrokozma Petra Božovića: Ne zloupotrebljavajte ranjeno i na umoru Kosovo

U okviru obeležavanja Vidovdana, Prvo beogradsko pevačko društvo i dramski umetnik Petar Božović koji je kazivao stihove Petra Petrovića Njegoša – ''Luča Mikrokozma'' nastupili su večeras u sali Mitrovičkog dvora. Goste iz Beograda pozdravili su predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić i direktorka Gradskog muzeja Biljana Milentijević, pod čijim pokroviteljstvom je organizovana ova vidovdanska umetnička manifestacija. Oni su istakli važnost Vidovdana, stradanje srpskog naroda u istoriji, kao i važnost opstanka na KiM-u kroz nacionalno jedinstvo. Glumac Petar Božović se kritički osvrnuo na polupraznu salu, "skalameriju" srpske političke birokratije sa jedne strane i nedostatak, kako je rekao – učenja sa druge, ali i na sveukupno stanje srpskog naroda, naglasivši da mu je teško da zamisli da bi Njegoš danas "uopšte prepoznao srpski narod, pogotovo onaj deo naroda odakle je on."

"Ne kritikujem, ali nema smisla da ova sala bude poluprazna…600 kilometara, Prvo pevačko društvo, 'Luča Mikrokozma', Njegoš, pa i ja… Prosto osećam kao da opozicija nije došla, ili tako nešto. Toliko je na Kosovu tih raznih trvenja da je to strašno. A onda svake izjave još više vređaju. One potvrđuju postojanost nekih institucija koje ne funkcionišu – kancelarija za ovo, odnosi… sva ta skalamerija, može li se utvrditi nešto konkretno, da se omogući deci da uče škole, da imaju udžbenike, da se omogući da funkcioniše zdravstvo, da se nama omogući da dolazimo bilo kada a ne ovako za Vidovdan…kao da idemo  u Ameriku. Idem za Vidovdan u Ameriku. Što ne idem na svoju zemlju? Bez obzira šta god da drugi smatraju, ali ja je smatram svojom zemljom i onda daj mi nekako i mogućnost da to osećanje i ostvarim," govorio je Božović.

Vidovdan je svaki dan i to treba da shvate i političari. Smešno je da se stalno viđamo na Vidovdan, naglasio je. On je poručio ovdašnjim ljudima da se čuvaju, da se drže između sebe, da čuvaju porodice, prijatelje, da idu u crkve i manastire.

"Prosto čovek sam mora da razmisli -'s kim da budem, ne sa ovim što mi je preko televizije obećavao, šta njega briga – on obećava ovde, a živi u Beogradu.' Neka vozi ko kakva kola hoće, neka radi šta hoće, ali nešto uradi, nemoj samo da koristiš i zlouopotrebljavaš ranjeno i na umoru Kosovo," kazao je Božović.

"Neka nas Bog čuva ako može, ako ima više strpljenja," rekao je na kraju Božović.

Članovi crkvenog hora "Nušić" iz crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, pod dirigentskom palicom Petra Rakića, u ime Mitrovčana, zahvalili su se gostima iz Beograda pesmom "Mnogaja ljeta".

Organizatori sinoćne predstave i koncerta su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Gradski  muzej. ''Luča Mikrokozma'' uz hor Prvog pevačkog društva je autorsko delo poznatog glumca, nastalo pre tri godine, kojim je Božović želeo da obeleži 200 godina od rođenja najpoznatijeg srpskog pesnika. Što se tiče Prvog beogradskog pevačkog društva, koje nastupa zajedno sa Božovićem, ono postoji već duže od 160 godina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.