Kosovska vlada: Priština i Beograd potvrdili dogovor o međusobnom "priznavanju" lekova

Kosovska vlada je saopštila sinoć da su zvanični Beograd i Priština postigli dogovor o međusobnom priznavanju sertifikata lekova, a nakon saopštenja koje su obe strane dale Evropskoj uniji u kojem potvrđuju da prihvataju sporazum o ovom pitanju. Ovaj sporazum za kosovku stranu znači da lekovi koji se iz centralne Srbije šalju na Kosovo, sada ulaze "legalno na tržište Kosova", ali i da se Kosovu "omogućava" da svoje proizvode plasira na tržište Srbije. Sa druge strane, Beograd od postizanja dogovora tvrdi da je u "Briselu usaglašen statusno neutralni sertifikat farmaceutskih proizvoda", napravljen po modelu ranije dogovorenih fitosanitarnog i veterinarskog sertifikata, te da će "prvi put biti moguća registracija lekova i medicinskih sredstava kod kosovske Agencije za lekove, a što će svim proizvođačima iz centralne Srbije omogućiti nesmetanu prodaju na KiM-u."

"Kao što smo vas obavestili ranije, tokom razgovora u Briselu od 21. maja 2015, sa srpskom stranom, uz posredovanje EU, u načelu je dogovoreno uzajamno priznavanje sertifikata o farmaceutskim proizvodima između Kosova i Srbije, a priznanje je tokom ove sedmice potvrđeno putem elektronskih dokumenata koja su obe strane poslale u Evropsku uniju, odnosno posredniku u EU, Aleksisu Hupinu. Za sprovođenje ovog sporazuma je nadležno Ministarstvo zdravlja, odnosno Kosovska agencija za medicinske proizvode i opremu (AKPPM) Republike Kosovo," navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Ministarka za dijalog iz Prištine, Edita Tahiri, naglasila je da je ovaj sporazum važan, jer on omogućava normalizaciju trgovine medicinskih proizvoda između "dve zemlje", a što se postiže kroz "međusobno priznavanje sertifikata farmaceutskih proizvoda (CPP) između dva države." 

"Sporazum znači da će lekovi proizvedeni u Srbiji, koji su do sada bili u opticaju na Kosovu bez ikakvih procedura za registraciju, od sada biti predmet ovog procesa i biće stavljeni na tržište na Kosovu u skladu sa propisima snaga naše zemlje," naglašeno je u saopštenju kosovske vlade, u kojem se i dodaje da će svaki lek biti registrovan "u drugoj zemlji".

Srbija: Lekovi prvi put na celom KiM-u

U Briselu je u maju (u načelu) dogovoreno uzajamno priznavanje "sertifikata" lekova između Kosova i Srbije, a iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju je zatim, početkom juna saopšteno i da je ovim dogovorom "prvi put omogućeno da lekovi proizvedeni u centralnoj Srbiji mogu da se prodaju na celoj teritoriji KiM-a", jer lekovi i medicinska sredstva proizvedeni u centralnoj Srbiji do sada nisu bili u prodaji na čitavoj teritoriji KiM-a "budući da nije postojao nikakav modalitet za trgovinu takvim proizvodima."

Iz Kancelarije su tada naveli i da je u "Briselu usaglašen statusno neutralni sertifikat farmaceutskih proizvoda", napravljen po modelu ranije dogovorenih fitosanitarnog i veterinarskog sertifikata, te da će "prvi put biti moguća registracija lekova i medicinskih sredstava kod kosovske Agencije za lekove, a što će svim proizvođačima iz centralne Srbije omogućiti nesmetanu prodaju na KiM-u."

Lekovi preko IBM-a kao humanitarna pošiljka

Trgovina lekova se na Severu Kosova trenutno vrši posredstvom veledrogerija registrovanih u kosovskom sistemu, kojih je do juna bilo četiri na Severu KiM-a. Međutim, veledrogerije nisu mogle da uvoze i lekove srpskih proizvođača, jer oni nisu registrovani u kosovskom registru lekova. Lekovi i medicinska sredstva u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici, sa druge strane, stižu u vidu humanitarnih pošiljki, što je i jedini način da se ova zdravstvena ustanova snabde lekovima i medicinskim sredstvima iz centralne Srbije.

 Posle posete Pavićevića i Jakupija farmaceutima u S. Mitrovici: Lekovi Galenike, Zdravlja i Hemofarma nisu na listi kosovske Agencije za lekove

Severna Mitrovica: Pavićević i Jakupi objasnili farmaceutima nove procedure za uvoz lekova – statusno neutralan sertifikat

Kosovska vlada potvrdila: Postignut sporazum o "priznavanju" lekova iz Srbije​

Kancelarija za KiM: Apoteke na Severu nastavljaju da se snabdevaju lekovima i posle 1. juna

Od 1. juna apoteke sa Severa Kosova ne mogu da uvoze lekove

VOX POP: Da li ima nestašice lekova u našem gradu­? – ˝Kad nema para trpi a kad ima kupi…˝​

Od 1. januara uvoz robe na Sever samo uz kosovsku licencu; i srpski APR važi za započinjanje licenciranja​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.