LDK: Pregovori o vladi nastaviće se bez pritiska i u racionalnoj atmosferi

„Pregovori LDK i LVV nastaviće se u dobroj veri i razumevanju, bez stavljanja ijedne od strana pod pritisak javnosti i nakon stvaranja racionalne i prikladne atmosfere“, najavili su iz LDK nakon jutrošnjih zatezanja odnosa između dve partije koje već mesecima pregovaraju o koaliciji za formiranje nove vlade.

Pregovori o koaliciji između Ise Mustafe i Aljbina Kurtija trebalo je da se nakon jučerašnje nenajavljenje pauze, a nakon neuspeha pregovora u ponedeljak, nastave danas. Međutim, današnji sastanak je takođe otkazan i to na inicijativu Mustafe, a zbog, kako navodi Gazeta Express izjava poslanika LVV, Glauka Konjufce u jučerašnjem gostovanju u emisiji Pressing na T7.

„Više puta smo naglasili našu nepokolebanu spremnost da postignemo sporazum o koaliciji sa LVV koji će biti zasnovan na političkoj moći dve političke partije i u duhu zajedničkog rada na zaštiti i unapređenju interesa Kosova“, navode još iz LDK nakon navoda Konjufce da su pregovori o koaliciji zapeli zato što je LDK insistirao na mestu predsednika.

Pored toga, pregovori su naišli na nesporazum i zbog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Formula za raspodelu ministarstava je 5 prema 5, ali LVV, uprkos dogovoru da LDK izabere prvo ministarstvo koje želi da predvodi, nije bila spremna da taj izbor potencijalnog koalicionog partnera i prihvati.

„Napravili smo kompromis i dozvolili Isi Mustafi da prvi bira ministarstvo koje želi. On je odabrao baš Ministarstvo unutrašnjih poslova“, rekao je Konjufca u spornom gostovanju.

Konjufca je tokom gostovanja potvrdio da je LDK jedini mogući koalicioni partner LVV, ali dodao i da propast koalicionih pregovora može značiti bilo nove izbore, bilo povratak PDK na vlast.

„Na kraju ćemo sesti i razmatraćemo koje su opcije LVV i reći ćemo da li vredi da kontaktiramo druge – ili idemo na izbore, ili ulazimo u ove smicalice sa PDK“, rekao je Konjufca sinoć u Pressing-u.

Povezani članci:

Mustafa: Neću se sastati sa Kurtijem danas zbog Konjufcinih izjava

LVV: LDK prvi da bira ministarstvo, ali ne MUP

Bez dogovora o novoj vladi, nastavljaju se pregovori

Novi sastanak Kurtija i Mustafe, odlučili o modalitetu vlade, ali bez konkretnih detalja za javnostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.