Vučić sa Putinom: Priznanje bez kompromisa neće se dogoditi

Vučić i Putin
Foto: Printscreen, Kurir

Rusija je spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema ako to bude postignuto između Beograda i Prištine, rekao je danas u Sočiju predsednik Rusije, Vladimir Putin. Međutim, kako je naveo predsednik Aleksandar Vučić koji boravi u zvaničnoj poseti Rusiji, očekivanja za postizanje kompromisa su „nevelika“.

„Ja sam preneo predsedniku Putinu moja nevelika očekivanja u budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom, pre svega imajući u vidu njihove izjave, njihove najave, ali i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti, a da Srbija ništa ne dobije. To nije moguće, to nije realno, to se neće dogoditi“, poručio je danas srpski predsednik iz ruskog olimpijskog grada.

On se ujedno zahvalio Ruskoj Federaciji na podršci teritorijalnom integritetu i političkim interesima Srbije, posebno kada su u pitanju Ujedinjene nacije, i obećao istu vrstu podrške od strane Srbije.

Putina: „Rusija spremna da podrži kompromisno rešenje ako se dogovore Beograd i Priština“

Na sličan način o kosovskom problemu izjasnio se i Vladimir Putin, ponavljajući dobropoznati stav Rusije o potrebi poštovanja rezolucije 1244.

„Naša pozicija je neizmenjena. Osnov za rešavanje treba da bude Rezolucija 1244 SBUN u kojoj su izneti fundamentalni principi mirnog rešavanja kosovske krize, poštovanje teritorijalne celovitosti Srbije, adekvatno obezbeđenje zakonitih interesa svih etničkih grupa koje žive u regionu“, naveo je Putin na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Vučićem u Sočiju.

Ipak, dodaje i da je Rusija spremna da podrži poziciju Beograda i ukoliko je stav Beograda „kompromisno rešenje“.

„Rusija je spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema ako to bude postignuto između Beograda i Prištine. Naravno, mi ćemo podržati poziciju Beograda“, rekao je Putin.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.