LVV: LDK prvi da bira ministarstvo, ali ne MUP

Glauk Konjufca

Uprkos najavama o postizanju koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja (LVV) i LDK, do toga u ponedeljak nije došlo. Takođe se nisu obistinile ni najave nastavka pregovora između ove dve političke stranke do kojih je trebalo doći juče. Zapelo je zbog uslovljavanja LDK koje traži garancije da će imati predsedničko mesto, ali i oko Ministarstva unutrašnjih poslova, tvrdi poslanik Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, prenosi Gazeta Express.

„Koalicioni sporazum nije zaključen zato što ga LDK uslovljava pozicijom predsednika“, rekao je Konjufca u emisiji Pressing na T7.

Konjufca je naveo da se LVV nije nadao ovakvom uslovu, budući da su održani izbori za vladu i skupštinu, ne i predsednika.

„Pozicija predsednika potpuno je odvojena“, naveo je Konjufca.

Prema kosovskim propisima, predsednik Kosova ne bira se na direktnim izborima, već ga biraju poslanici Skupštine Kosova.

Konjufca dalje navodi da je došlo i do spora oko izbora ministarstava. Formula za raspodelu ministarstava je 5 prema 5, ali LVV, uprkos dogovoru da LDK izabere prvo ministarstvo koje želi da predvodi, nije bila spremna da taj izbor potencijalnog koalicionog partnera i prihvati.

„Napravili smo kompromis i dozvolili Isi Mustafi da prvi bira ministarstvo koje želi. On je odabrao baš Ministarstvo unutrašnjih poslova“, rekao je Konjufca kako su pregovori skrajnuli iako je prethodno objasnio da su bili „veoma zadovoljni prvom fazom pregovora kada su napisali 30 strana detaljnog programa upravljanja“.

Konjufcino viđenje je da je raspodela ministarstava 5 prema 5 sa mestom predsedavajućeg Skupštine i premijera jednoj i drugoj partiji fer, dok o mestu predsednika ne treba razgovarati.

„Mi nismo tražili od LDK 7 ministarstava u zamenu za mesto predsednika“, rekao je Konjufca.

LVV je na prethodnim parlamentarnim izborima osvojilo 29 poslaničkih mesta, dok je LDK osvojila 28. Ovim, do sada verovatnim koalicionim partnerima, potrebna je i podrška još 4 poslanika kako bi oformili vladu. Ovu podršku vladi LVV su obećali poslanici nevećinskih zajednica iz zajednica koje nisu srpske.

LDK i LVV trebalo je danas da nastave pregovore, međutim, kako je javila Gazeta Express jutros, Mustafa je potvrdio da do sastanka ipak neće doći i to upravo zbog ovog Konjufcinog gostovanja. O tome čitajte u posebnoj vesti: Mustafa: Neću se sastati sa Kurtijem danas zbog Konjufcinih izjavaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.