Mustafa: Neću se sastati sa Kurtijem danas zbog Konjufcinih izjava

Lider LDK, Isa Mustafa, potvrdio je za Gazeta Express da danas neće otići na planirani sastanak sa liderom LVV, Aljbinom Kurtijem, zbog jučerašnjih izjava Kurtijevog stranačkog kolege, Glauka Konjufce u emisiji Pressing.

Konjufca je sinoć, gostujući na televiziji T7, otkrio zbog čega su zapeli koalicioni pregovori između LDK i LVV, navodeći da je LDK tražila garancije da će dobiti mesto predsednika, kao i da su, po dogovoru, prvi birali ministarstvo koje žele da vode.

Međutim, odabrali su „baš Ministarstvo unutrašnjih poslova“ objasnio je Konjufca. LVV nije krio namere da vodi MUP, Ministarstvo pravde i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

LDK je nekoliko sati nakon ovog gostovanja zatražio od LVV da se uzdrže od uvredljivih izjava, a nisu isključili ni mogućnost raspisivanja novih izbora.

Podsećamo, kosovski predsednik ne bira se na direktnim izborima, već ga u prva dva kruga bira 2/3 poslanika Skupštine. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji potreban broj glasova, u trećem krugu je potrebna prosta većina, odnosno 61 glas poslanika Skupštine Kosova.

Mustafa i Kurti, poslednji put su se sastali u ponedeljak kada je trebalo da bude potpisan koalicioni sporazum, međutim, svega pola sata nakon početka sastanka otišli su na pauzu nakon koje su se kratko vratili u prostoriju u Skupštini Kosova u kojoj su se sastajali i napustili sastanak bez detalja o sporazumima. Nakon toga je trebalo da se sastanu juče, ali do tog sastanka ipak nije.

Povezani članci:

LVV: LDK prvi da bira ministarstvo, ali ne MUP

Bez dogovora o novoj vladi, nastavljaju se pregovori

Novi sastanak Kurtija i Mustafe, odlučili o modalitetu vlade, ali bez konkretnih detalja za javnostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.