Novi sastanak Kurtija i Mustafe, odlučili o modalitetu vlade, ali bez konkretnih detalja za javnost

Kurti Mustafa
Foto: Koha

Lideri LDK, Isa Mustafa i Pokreta Samoopredeljenja (LVV) Aljbin Kurti sastali su se ponovo danas u kosovskoj skupštini. Ovo je drugi sastanak lidera pobedničkih stranaka na prethodnim izborima nakon potvrde konačnih izbornih rezultata. Po završetku sastanka izdali su zajedničko saopštenje u kom iznova potvrđuju da će koalicioni sporazum biti zaključen u ponedeljak.

„ Sastanak je završen 100% usklađivanjem programa upravljanja i dogovorom o svim otvorenim pitanjima. Od dva različita modaliteta vlade sa dvanaest ministara, koji su ponudili radni timovi naša dva entiteta, Kurti i Mustafa odlučili su se za prvu verziju“, navodi se u saopštenju bez preciziranja o kojim se predloženim modalitetima govorilo.

Uz to za ponedeljak najavljuju da će utvrditi odgovornosti u zajedničkom upravljanju.

Kako je u Pressingu naveo poslanik LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) buduća vlada biće svedena na 12 ministarstva spajanjem više ministarstva u jedno, prenosi prištinska Gazeta Express.

Konkretno, u sklopu Ministarstva spoljnih poslova biće Ministarstvo EU integracija i Ministarstvo dijaspore. Ministarstvo ekonomije i razvoja biće objedinjeno Ministarstvo trgovine i industrije, Ministarstvo inovacija i Ministarstvo ekonomije. Ministarstvu infrastrukture pridružiće se Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, dok će se Ministarstvo finansija pridružiti Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Ministarstvu unutrašnjih poslova pridružiće se Ministarstvo javne administracije i Ministarstvo lokalne samouprave.

Ministarstvo pravde, Ministarstvo prosvete, zdravlja, odbrane, Ministarstvo za povratak i zajednice, Ministarstvo kulture i sporta kao i Ministarstvo poljoprivrede ostaće nepromenjeni.

Pre sastanka, Kurti se obratio novinarima rekavši im da nema potrebe da čekaju kraj sastanka jer on i Mustafa neće davati izjave medijima. Tada je i najavio zajedničko saopštenje dva politička subjekta. 

Mustafa i Kurti sastali su se i u četvrtak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.