Završena nova runda tehničkog dijaloga u Briselu, Petković: Zbog Jeremića i Tadića spašavamo šta se spasti može

Miroslav Lajčak
Foto: Printscreen, RSE

Vest je ažurirana

Nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je završena, razgovori će biti nastavljeni, napisao je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak na svom Tviter nalogu.

„Upravo su završeni dvodnevni obimni i dubinski razgovori sa dvojicom glavnih pregovarača i njihovim timovima o punom spektru elemenata dijaloga, ranijih dogovora, sadašnjih pitanja i sledećih koraka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, poručio je on.

Lajčak je takođe dodao da su se svi sagovornici složili da ima još puno toga da se uradi i da će razgovori u tom smeru biti nastavljeni.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine je prethodno odvojeno razgovarao sa glavnim srpskim pregovaračem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem i nakon sastanka izjavio da je imao „korisnu diskusiju“ sa njim.

Petković: Zbog prethodne vlasti danas smo prinuđeni da spašavamo šta se spasti može

„Potrebno je da razgovaramo, da jedni druge razumemo, i da shvatimo poziciju u kojoj se nalazimo. Mi dobro razumemo da naša pozicija nije laka i pokušavamo na sve moguće načine da izvučemo maksimalno što možemo. Nije lako“, kazao je Petković za Tanjug nakon sastanka.

Međutim, isto obraćanje iskoristio je za još jednu seriju istih optužbi na račun prethodne vlasti a današnje opozicije, o suženom manevarskom prostoru za rešavanje pitanja Kosova, koji su prethodnici ostavili, a današnja vlast je prinuđena da „spašava šta se spasti može“..

O tome šta je sve Petković kazao nakon današnjeg sastanka u Briselu, pročitajte u posebnoj vesti.

Dan ranije, Lajčak je u Briselu odvojeno razgovarao i sa glavnim kosovskim pregovaračem, zamenikom kosovskog premijera zaduženog za evropske integracije, Besnikom Bisljimijem. Posle ovog razgovora, Lajčak je poručio da sve u razgovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je izuzetno politički usmereno, a ne tehnički.

Ranije danas, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, iskazao je zahvalnost Metjuu Palmeru i drugim američkim zvaničnicima koji su u prethodnim danima pozivali na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i na sprovođenje svih drugih sporazuma zaključenih u Briselu, iako, kako je kazao, nije siguran da to „neko želi da čuje u Prištini.

„Naprotiv, gotovo sam uveren da to njih ne zanima, a onda bih tu mogao da postavljam druga pitanja“, poručio je Vučić.

A da je formiranje ZSO kao i brzo ispunjenje svih ostalih dogovora, onako kako je sporazumima u Briselu predviđeno, za srpsku stranu prioritetno i nužno, ponovila je početkom ove nedelje i Kancelarija za KiM u svom poslednjem izveštaju o dijalogu koji je u skupštini Srbije usvojen 22. juna.

U izveštaju je navedeno, da je Beograd sa svoje strane realizovao sve obaveze predviđene planom implementacije Prvog sporazuma i pružio punu podršku uspostavljanju i radu Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta ZSO.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.