Petković: Zbog prethodne vlasti danas smo prinuđeni da spašavamo šta se spasti može

Foto: Instagram/petarpetkovi.kim

„Potrebno je da razgovaramo, da jedni druge razumemo, i da shvatimo poziciju u kojoj se nalazimo. Mi dobro razumemo da naša pozicija nije laka i pokušavamo na sve moguće načine da izvučemo maksimalno što možemo. Nije lako“, kazao je Petković za Tanjug nakon sastanka.

Međutim, isto obraćanje iskoristio je za još jednu seriju istih optužbi na račun prethodne vlasti a današnje opozicije, o suženom manevarskom prostoru za rešavanje pitanja Kosova, koji su prethodnici ostavili, a današnja vlast je prinuđena da „spašava šta se spasti može“.

Otkrio je da mu je kolega sa kosovske strane, Besnik Bisljimi, kazao da su „vaši postavili pitanje pred Međunarodnim sudom u Hagu i na to pitanje, međunarodni sud pravde je rekao da jednostavno proglašena deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, a to se dešavalo u vreme Tadića i Jeremića“.

On je naveo da razgovori „nimalo nisu bili laki i da je na momente bilo čak i vređanja od albanske strane, koji su mu, govorili čak i da je on počinio ratne zločine“.

„Naravno, mi smo odgovarali na sve što je trebalo da odgovorimo, argumentovano, snažno, i sa činjenicama ni na jedno pitanje nismo ostali dužni da ne odgovorimo drugoj strani“, kaže Petković.

On je takođe dodao da je prezentacija srpske strane trajala gotovo dva sata i da su govorili pre svega o formiranju ZSO s obzirom na to da je juče navršeno 3.000 dana kako je potpisan Briselski sporazum i kako ZSO nije formirana, a kako je poručio, to je pre svega odgovornost Prištine.

Petković je dodao da je srpska strana govorila i o pitanju energetike, o incidentima, o pravosuđu.

S druge strane, prištinska strana, kako je naveo, imala je prezentaciju oko 20 minuta, tokom koje nije bilo ni reči o nestalim osobama, za razliku od albanskih političara koji, kako je kazao, na sva zvona govore o zločinima, nestalima.

„A kada dođu u Brisel i kada konkretno treba da se odgovara na pitanje kako da to rešimo, kako da pronađemo sve nestale, u prezentaciji Priština to pitanje nije pokrenula“, rekao je Petković Tanjugu, dodajući da je srpska strana pokrenula pitanje nestalih i sve u vezi sa tim, jer je to „civilizacijsko pitanje“ koje mora da bude rešeno.

A kada je reč o formiranju ZSO, Petković kaže da je srpska strana jasno dala do znanja da je to uslov svih uslova „ako hoćemo da idemo dalje“.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KIM, jer brojni incidenti, napadi na srpsku imovinu, na imovinu SPC samo potvrđuju koliko je neophodno formiranje ZSO.

On je naveo i da je prištinska strana u trenutku kada je počelo da se govori o sporazumima koji treba da budu sprovedeni, rukovodila samo tehničkim stvarima.

On je istakao da je neprihvatljivo da se ne pominju ZSO i sva druga pitanja koje je srpska delegacija pokrenula, navodeći nestale, interno raseljene, kao što je Dragica Gašić iz Ðakovice, koju ta opština tuži i želi da iseli, a Petković ocenjuje samo zato što je prva Srpkinja.

Petković je rekao da su oni govorili o tome da ne postoje trgovinske barijere, a kao primer pokazali su i kutiju „Jaffa“ keksa sa prilepljenim nazivima.

„A onda sam ja pokazao sliku malog Nikole Perića, i pitao ih šta govore rane na dečaku od 13 godina, a on je simbol stradanja svih naših ljudi u poslednje vreme“, poručio je i još jednom ponovio da je broj incidenata od početka godine razlog zbog kog je važno da se pregovori nastave.

Petković dodaje da je sve to preneo kosovskom pregovaraču, koji je na to odgovorio da ne želi da ga sluša.

Ipak, na kraju su se, prema rečima Petkovića, složili da treba da se ide u pravcu razgovora, i da i prištinska strana polako shvata koliko je neophodno da dođe do ispunjenja prethodno postignutih sporazuma.

On je još jednom izrazio zahvalnost Miroslavu Lajčaku i njegovom timu koji je, kako je kazao, „bio konstruktivan i ponovio sve ono na čemu insistiramo, da ugovori moraju da se poštuju i da ako hoćemo dalje, mora ZSO da se ispuni i sve dogovoreno“.

Kosovski portali za sada iznose šture informacije o današnjem sastanku.

Kako Zeri prenosi, šef prištinske delegacije, Besnik Bisljimi je rekao da su u današnjim razgovorima razgovarali o neprimenjivanju do sada postignutih sporazuma.

„Podneli smo primedbe na sporazume u vezi sa koracima Srbije do sada, na primer na sporazum o integrisanom upravljanju granicama, priznavanje diploma, slobodu kretanja, zatim sporazum sa fusnotama, jer smo videli da srpska strana nije ispunila svoje obaveze „, rekao je Bisljimi, prenosi ovaj medij.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.