Vašingtonski sporazum: Kurti: Efekat – otvaranje vrata Bele kuće Vučiću; Opozicija ostala bez odgovora o stavu vlade

skupstina
Foto: Kallxo.com

Na zahtev dela opozicije, u kosovskom parlamentu danas se, nakon što je izglasana Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, raspravljalo i o Vašingtonskom sporazumu. Opozicioni poslanici, prema navodima prištinskih medija, danas nisu dobili odgovor na pitanje kakav je stav Kurtijeve vlade povodom ovog sporazuma, ali jesu optužbe na račun prethodne vlade – da je prekršila ustav potpisivanjem ovog dokumenta.

Delegacije predvođene Aleksandrom Vučićem i bivšim kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, potpisale su 4. septembra prošle godine u Beloj kući dva različita dokumenta poznata javnosti kao Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Sporazum je odmah nakon potpisivanja, septembra meseca prošle godine, naišao na seriju optužbi sadašnjeg premijera, a tadašnjeg lidera opozicione LVV, Aljbina Kurtija koji je kazao da neće ispuniti ono što je potpisano, jer ga je potpisala „nelegitimna vlada“.

Koji je stav vlade o Vašingtonskom sporazumu?

Skoro godinu dana kasnije, poslanici sada opozicione LDK, zatražili su od Kurtija da se izjasni o ovom sporazumu, čija je primena sada prešla u njegove ruke, i iznese stav vlade.

O sporazumu sačinjenom u Beloj kući prvo je pred poslanicima govorio onaj koji je isti i potpisao.

Sadašnji poslanik u kosovskom parlamentu ispred LDK i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, kazao je da je Vašingtonskim sporazumom prekinuta međunarodna izolacija Kosova, te da je njime stvoren novi zamah u odnosima SAD i EU.

Hoti je predložio i to da se na kraju parlamentarne rasprave usvoji rezolucija koja će, prema njegovim rečima, pomoći vladi da sprovede obaveze preuzete potpisivanjem ovog dokumenta.

Šef poslaničke grupe PDK, Abeljard Tahiri, konstatovao je da postoji nejasnoća u spoljnoj politici Kosova i kritikovao je aktuelnu vladu zbog toga što nije iznela „jasnu procenu“ u vezi Vašingtonskog sporazuma.

„Ono što je danas važno za nas je jasnoća kosovske vlade u spoljnoj politici i u vezi sa ovim sporazumom. Za ovih 100, trebalo bi da se iznese jasna procena i u vezi sa ovim sporazumom. Na žalost, nismo je videli. Da li ste čuli izjavu Gervale, ako se ne varam, rekla je da je to štetno. Čuo sam izjavu portparola Vlade. Na svakoj sednici kada izađeš za govornicu ti se stalno baviš prošlošću. Stalno izlaziš i govoriš nam bajke. Danas, kao poslanici, očekujemo elaboraciju sporazuma i stav vlade Kosova o svakoj tački“, poručio je Tahiri Kurtiju.

Tahiri je ujedno optužio Kurtija da je  „vrlo neodgovoran na svakom polju i u spoljnoj politici“.

„Ne znamo kako će se nositi sa Gazivodama i drugim tačkama. Dobili ste glas da vodite zemlju na osnovu ovih argumenata, a s druge strane stavljate vrlo zanimljiv diskurs. Tokom 20 godina u ovoj zemlji vidite samo kriminal, korupciju, bedu i degradaciju…da li znate gde je Kosovo bilo“, upitao je Kurtija Tahiri.

Odgovor na pitanje – koji je stav Kurtijeve vlade povodom Vašingtonskog sporazuma, zatražio je i šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši. On je takođe optužio Kurtija za neodgovornost.

„Da biste opisali neozbiljnost premijera, nema potrebe da se lično uveravate. Gde je stav Vlade Kosova, kakav je stav Vlade Kosova po ovom pitanju, da li premijer Kurti smatra da je potpisivanje nekoherentno i ustavno…“, upitao je Gaši.

Gaši je Kurtiju „oprostio sve populizme“ i još jednom zatražio da odgovori na pitanje o Vašingtonskom sporazumu.

„Šta ćeš da uradiš danas? Nismo uputili poziv da sudimo šta je tada učinjeno…pozivamo premijera da u parlamentarnoj raspravi pokaže kakav je njegov stav?“

Kurti Hotiju: Obavezao si se na moratorijum, a kažeš da se sporazumom ruši izolacija Kosova

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, odgovarao je potom na pitanja opozicionih poslanika, ali, kako prenose prištinski mediji, ne i na ono o stavu vlade povodom Vašingtonskog sporazuma.

Kurti je danas optužio upravo Hotija za potpisivanje ovog sporazuma, rekavši da je počinio protivustavni čin kada se obavezao na jednogodišnji moratorijum za učlanjenje u međunarodne organizacije.

„Kako je moguće reći da se međunarodna izolacija ruši, a istovremeno se zalagati za moratorijum za neučlanjenje u međunarodne organizacije, što je u stvari neustavan potpis. Ne mislim da bi trebalo da imamo vođe institucija koje će biti hvaljene zbog namernog kršenja Ustava“, kazao je Kurti.

Neposredni efekat Vašingtonskog sporazuma – otvaranje vrata Bele kuće Vučiću

Kao neposredni efekat Vašingtonskog sporazuma, Kurti zapravo vidi to što su Vučiću otvorena vrata Bele kuće.

„O formi, funkciji i sadržaju obaveza od 4. septembra prošle godine razgovaralo se dugo, ali neposredni efekat te obaveze nije ono što se dogodilo nakon potpisivanja, već je ono ono što je prethodilo potpisivanju – a to je otvaranje vrata Bele kuće Vučiću“, rekao je Kurti.

Kurti je upravo optužio Hotija da je omogućio Vučiću da uđe u Belu kuću.

Takođe je pomenuo posetu bivšeg srpskog premijera, Zorana Đinđića, Sjedinjenim Državama.

Kazao je da su ga ubile „upravo snage koje su izvršile genocid u zemljama bivše Jugoslavije“, prenosi Gazeta Express.

„Početkom prve decenije ovog veka, pokojni premijer Srbije, Zoran Đinđić dočekan je u Beloj kući i niko posle njega. Poznato je da su ga ubile upravo snage koje su izazvale višestruke genocide na području nekadašnje Jugoslavije“, precizirao je Kurti.

Zaštitiću Gazivode od potraživanja

Kurti, koji se od kada je potpisan sporazum u Vašingtonu protivio njegovom sprovođenju, a posebno tački o podeli jezera Gazivode, komentarisao je i studiju izvodljvosti za podelu ovog jezera koju je nedavno izradilo ministarstvo infrastrukture SAD-a.

Kazao je da će „zaštititi jezero od potraživanja“, i da nije promenio svoj stav o njemu.

„Jezero Gazivode je veštačko jezero, jezero sa Kosova. Koristićemo sve argumente povodom ove nedavno objavljene studije izvodljivosti, ali i drugim studijama, da zaštitimo ovu imovinu Kosova od bilo kakvog potraživnja. Dakle, naš stav je jasan. Što više argumenata nađemo, to će biti bolje, i što manje napada bude na ovo bogatstvo Kosova, to će biti bolje“, rekao je Kurti.

Kurti je takođe komentarisao optužbe opozicije na njegov račun, da kvari odnose sa SAD-om. Kurti, međutim, poručuje da je Kosovo ozbiljan partner SAD.

„Imajte na umu da odbranu za koju tvrdite da činite SAD-u od mene, odnosno kao američki advokati prema meni, budući da ne možete postati tragični, postajete smešni. Morate zaustaviti ovu vrstu zaštite Amerike od mene. SAD teško može da ugrozi bilo ko na svetu. Moram da se nosim sa onim sa čim moram, ali istina je da ponekad moram da se nosim i sa prošlošću“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.