Vučić: Priština da stvori silnu vojsku? – Ne ljutite se, ali to je toliko slabo u odnosu na nas

Ostaće upisano u istoriji da je Podgorica usvojila rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici pre Prištine, kazao je danas predsednik Srbije uoči izglasavanja ovakve rezolucije u kosovskom parlamentu. Očekuje „poplavu“ istih rezolucija i u drugim parlamentima širom regiona, ali ne i u svim. 

Poplava rezlucija – da se označi da su Srbi počinili genocid

Predsednik Srbije posetio je danas Specijalnu bolnicu za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu, odakle je podsetio da je Podgorica nedavno usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„Ja sam tada rekao da posle te kreće poplava istih rezolucija protiv Srbije u svim ili većini parlamenata u okruženju. Da se svi jasno izjasne da su Srbi počinili genocid, i da pokažu svoje opredeljenje, tobože, za dobrosusedske odnose, a u stvari da Srbiji zadaju udarac“, kazao je predsednik.

Vučić podcrtava i da će se nastaviti sa usvajanjem ovih rezolucija u regionu, ali i da veruje da će u nekim parlamentima moći da se izbegne da se ista ne usvoji, zbog, kako kaže, dobrih odnosa tih zemalja sa Srbijom.

Predsednika iznenađuje to što je Podgorica bila „brža i revnosnija“ u donošenju ovakve rezolucije od Prištine.

Na žalost, u istoriji će ostati upisano da je Podgorica pretekla Prištinu po tom pitanju

A kada je reč o kosovskom parlamentu koji će danas glasati o ovoj rezoluciji, predsednik kaže da to samo potvrđuje sve ono što je već najavio.

Vučić nije hteo danas da komentariše posetu Prištini bivšeg vrhovnog komandanta NATO savezničkih snaga u Evropi tokom bombardovanja SRJ, američkog generala, Veslija Klarka.

O Prištinskim snagama bezbednosti: To je toliko slabo u odnosu na nas

Umesto toga, kazao je da Priština ima faktičku vlast na terenu, ali i da njihove bezbednosne snage „ne bi mogle da ugroze Srbiju“.

„I oni šikarinaju Srbe svakog dana. Ali ako vi sad želite da mi kažete da će oni da stvore neku silnu vojsku koja bi mogla da ugrozi na ozbiljniji način Srbiju – ne ljutite se, danas se sve matematički precizno računa, to je toliko slabo u odnosu na nas. Ne podcenjujući nikoga, oni imaju velike značajne ljudske resurse i to je sve“, kazao je predsednik.

Kaže da ne strahuje po tom pitanju, ali i dodaje da ukoliko se dogodi bilo kakav problem, to će biti loše za Srbiju jer ona najbrže napreduje.

„Bilo kakve incidentne situacije samo bi naterale investitore da ne ulažu u region. I tu najviše gubimo mi, preko 60 odsto ukupnih stranih direktnih investicija završava u centralnoj Srbiji“.

Hvala Palmeru

Vučić je danas ujedno iskazao zahvalnost Metjuu Palmeru i drugim američkim zvaničnicima koji su u prethodnim danima pozivali na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje svih drugih sporazuma zaključenih u Briselu. Međutim, nije siguran da li to „neko želi da čuje u Prištini“.

„Naprotiv, gotovo sam uveren da to njih ne zanima, a onda bih tu mogao da postavljam druga pitanja“, dodao je predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.