Lajčak se sastao sa Bisljimijem: Razgovori o normalizaciji izuzetno politički, a ne tehnički

Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga u Briselu, prištinska delegacija, kako je i ranije najavljeno, sastala se bilateralno sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajačakom.

Sa Lajčakom je danas razgovarao Besnik Bisljimi, potpredsednik kosovske vlade i zadužen za dijalog i evropske integracije koji boravi u belgijskoj prestonici.

O razgovorima je javnost obavestio upravo Lajčak koji je poželeo dobrodošlicu Bisljimiju, uoči sutrašnjeg dijaloga „na nivou glavnih pregovarača“.

„Sve u razgovorima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je izuzetno politički usmereno, a ne tehnički“, poručio je Lajčak.

Za razliku od Lajčaka, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji predvodi srpsku delegaciju, saopštio je da će se sutra održati nova runda „tehničkih dijaloga“, kao i da će ona biti otvorena temom neformiranja Zajednice srpskih opština. Najavio je ujedno razgovore o nestalima, sporazumu o slobodi kretanja i drugim sporazuma koji su potpisani prethodno u Briselu.

Sutrašnji sastanak biće deveti susret dve delegacije od prošlogodišnjeg obnavljanja dijaloga pod vođstvom Miroslava Lajčaka.

Prehodni susret dve delegacije bio je na visoko-političkom nivou. Polovinom juna sastali su se po prvi put predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Na ovom sastanku kosovski premijer uputio je četiri predloga beogradskoj delegaciji – sklapanje novog sporazuma o regionalnoj trgovini SEFTA, a kojim bi se ugasila CEFTA, potpisivanje zajedničkog sporazuma o nenapadanju, da se nakon uzajamnog priznanja Srbi na KiM dobiju Nacionalno veće, nalik telu koje okuplja Albance na jugoistoku Srbije. Kurti je ujedno zahtevao ostavku Veljka Odalovića iz srpske delegacije i da bude saslušan po pitanju nestalih.

Sa druge strane, predsednik Srbije je nakon ovog sastanka optužio Kurtija da je došao u Brisel kako bi „okončao dijalog“

Kaže da se dve strane ni oko čega nisu složile, da Kurti ne želi da formira ZSO, da neće da odobri zahteve Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova u potrazi za nestalima, i da je samo došao da ga pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’.

Predsednik je od tada u više navrata kazao da neće priznati Kosovo, te da se mora postići kompromis.

Naredni sastanak na visokopolitičkom nivou najavljen je za kraj jula, ali za sada nema zvanične potvrde o datumu održavanja nove runde dijaloga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.