Lajčak u Prištini: Ambicije su sada drugačije, ne samo Kurti-Vučić sastanak, već rezultat

Vest je ažurirana

Lajčakove ambicije nisu samo da organizuje sastanak između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, već je to i dogovor između strana. To je poruka evropskog posrednika koji je doputovao danas u Prištinu i već se u odvojenim susretima sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Sa kosovskim premijerom – i drugi put za nedelju dana, koji je izneo opreznije ocene.

Iako je kazao nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, upravo je razlog njegove posete Prištini još jedan pokušaj da se srpski i kosovski lider sastanu do kraja godine.

Evropski posrednik za dijalog Beograda i Prištine kaže ipak da pitanje nije u održavanju sastanka, već u rezultatu koji izostaje.

„Ove nedelje sam se dva puta sastao sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem. To je ono na čemu radimo, pitanje nije sastanak, već je pitanje – rezultati“.

Dvojica lidera su se već sastajala ali bez pozitivnih rezultata, potvrdio je Lajčak. Kazao je da su zato ambicije „sada drugačije“:

„Ne samo organizacija sastanka, već i dogovor između strana i to je upravo ono na čemu radim i to će se nastaviti“.

„Dijalog je važan, radimo na tome, postoji dobra volja, potrebno je samo da budemo sigurni da će sastanak proizvesti neki rezultat“, poručio je na kraju kratkog obraćanja.

U kasnijem saopštenju za medije koje je usledilo iz Kurtijevog kabineta, ocene su opreznije.

„Razgovarano je i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu. Oni (Kurti i Lajčak, prim.red.) su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum između Kosova i Srbije. Premijer Kurti je ponovo potvrdio spremnost Republike Kosovo da napreduje ka evropskim integracijama. Dok je g. Lajčak je izrazio podršku evropskoj agendi Kosova“, navodi se u saopštenju.

I kosovska predsednica Vjosa Osmani prethodno je primila izaslanika za dijalog Evropske unije.

U saopštenju iz kosovskog predsedništva navodi se da je Osmani sa Lajčakom, osim o dijalogu, razgovarala i o najnovijim dešavanjima u regionu.

„Predsednica Osmani je istakla da je uspeh ovog procesa važan ne samo za Republiku Kosovo, već i za ceo region. Ona je ponovo potvrdila da Kosovo ostaje posvećena i konstruktivna strana u procesu dijaloga. Posebno je istakla potrebu za jasnom porukom da epilog ovog procesa treba da bude obostrano priznanje“, navedeno je u saopštenju.

Što se tiče pitanja u regionu, Osmani je i večeras Lajčaku ponovila da je potrebno „hitno rešavanje destabilišućih trendova“ uz naglasak da se oni ne mogu posmatrati „samo kroz prizmu zapadnobalkanskih pitanja“, već kao „direktna suprotnost evropskim vrednostima“.

Lajčak je u razgovoru sa druge strane, navodi se dalje, istakao potrebu za angažovanjem EU u povećanju kredibiliteta procesa proširenja i potvrđivanju evropske budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana.

„On je istakao da ima prostora za napredak u dijalogu i ukazao na strateški značaj ovog procesa za celu EU“, ističe se iz kabineta Osmani.

Lajčak se pre dva dana u Beogradu sastao sa srpskim predsednikom, i to samo dan nakon razgovora sa Aljbinom Kurtijem u Beču. I tada je izneo zagonetnu opasku: „Uslediće dosta toga nakon mojih sastanaka ove nedelje“.

I dok izostaju susreti na najvišem političkom nivou, tehnički razgovori su češći.

Lajčak u Beogradu, juče sa Kurtijem u Beču: Uslediće dosta toga…

Vučić šalje pismo šefovima država: Kako Kurti sme da govori o ujedinjenju, a Srbima…

Kurti: Srbi ne žele razmenu teritorija, to želi samo Vučić

Vučić: Gde biste me obesili da ja govorim o ujedinjenju Srbije sa nekom drugom teritorijom

Vučić: Gde biste me obesili da ja govorim o ujedinjenju Srbije sa nekom drugom…

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.