U Skupštini Srbije izglasan Zakon o referendumu

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Zakon je podržalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan. Tim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi budi veliku zabrinutost u delu stručne javnosti, zbog toga što bi, kako to navode predstavnici više različitih nevladinih organizacija, udruženja, pokreta i političkih stranaka, moglo da dođe do zloupotrebe volje građana, a jedna od kritika glasi da se zakon usvaja kao pripema za projekte koje će izvoditi kompanija „Rio Tinto“ u dolini Jadra.

Deo opozicije poručuje da vlast želi da ovim zakonom olakša odluke koje se tiču rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Ukidanje cenzusa

Glavna karakteristika Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi je ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspšeno sproveden referendum. Pošto je zakon usvojen – više ne postoji obavezan minimimum kada je reč o broju izašlih na referendum da bi odluka bila važeća.

Deo opozicije oštro je kritikovao takvu odredbu zakona rečima da bi vlast na taj način mogla da iskoristi zakon da sprovede svoje političke volje u delo.

Mišljenje Venecijanske komisije

Podsetimo, Venecijanska komisija Saveta Evrope pozdravila je donošenje ovog zakona, ali je u hitnom mišljenju koje je prosledila zvaničnim institucijama u Srbiji uputila i veliko žaljenje zbog toga što je, kako su naveli, ovaj zakon došao „na dnevni red“ tek kada se približilo pitanje promene Ustava i referenduma o Ustavu.

Savetuju da se sledeći referendum održi tek kada odredbe ovog zakona postanu primenjive. Venecijanska komisija je takođe navela i da bi zakon tebalo da bude donet u atmosferi širokog konsenzusa, iako deo stručne javnosti duže vreme upozorava da je suštinska rasprava u široj javnosti izostala.

Posle usvajanja zakona, on stupa na snagu već sledećeg dana po donošenju i objavljivanju u Službenom glasniku.

Obradović: Zakon nema veze ni sa Rio Tintom, ni sa Kosovom

„Ovaj zakon nema veze ni sa Rio Tintom ni sa Kosovom“, rekla je na kraju rasprave ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović i dodala da to treba stalno ponavljati.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.