Lajčak u Beogradu, juče sa Kurtijem u Beču: Uslediće dosta toga…

„U nastavku mojih razgovora o napretku dijaloga pod pokroviteljstvom EU, imao sam dug i detaljan razgovor sa predsednikom Srbije. Uslediće dosta toga nakon mojih sastanaka ove nedelje“, kratko je saopštio Miroslav Lajčak nakon razgovora sa Aleksandrm Vučićem danas u Beogradu. Nije naveo i šta će to uslediti u dijalogu Beograda i Prištine.

Oglasio se i srpski predsednik, ali samo zajedničkom fotografijom i potvrdom da su se sastali. Uz prethodne najave da će se Lajčak u Beogradu sresti i sa Petrom Petkovićem, drugih detalja o Lajčakovom boravku nema za sada.

Predsedništvo Srbije je u međuvremenu saopštilo da će se Aleksandar Vučić sutra ujutru u 10 časova obratiti javnosti upravo povodom tekućih razgovora o Kosovu i Metohiji, posete ruskoj federaciji, te o drugim ekonomsko-političkim pitanjima.

Lajčak je juče u Beču imao, kako je naveo, „detaljnu diskusiju“ sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o trenutnom stanju i napretku u dijalogu sa Srbijom.

Sa dvojicom zvaničnika se sastao nakon svog puta u Rim u kojem se susreo sa italijanskim zvaničnicima za spoljne poslove, evropskim ambasadorima u ovom gradu sa kojima je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, a posetio je i Vatikan, gde je razgovarao sa episkopom Polom Galagerom.

Jučerašnji i današnji Lajčakovi razgovori sa Kurtijem i Vučićem dolaze samo nedelju dana nakon Lajčakovih odvojenih razgovora sa glavnim pregovaračima u Briselu, i neuspelog dvodnevnog pokušaja da tada zakaže trilateralu, a od septembra pokušava da zakaže upravo sastanak na visokom političkom nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Istovremeno teče i rok do kraja novembra, do kada je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, upozorio da će Srbi izaći iz svih kosovskih institucija, ukoliko do tada ne započnu razgovori o ZSO, a ista se ne formira do kraja decembra.

Kurti: Srbi ne žele razmenu teritorija, to želi samo Vučić

Vučić i Petković sutra sa Lajčakom u Beogradu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.