Vučić šalje pismo šefovima država: Kako Kurti sme da govori o ujedinjenju, a Srbima je sve zabranjeno

Šta biste rekli da je neko iz Srbije ili Republike Srpske to saopštio, još jednom je danas predsednik Srbije postavio pitanje međunarodnoj zajednici komentarišući izjavu kosovskog premijera o ujedinjenju sa Albanijom, ali i izostanak reakcija povodom iste. Ipak, danas najavljuje da će da se „drzne“ i ovim povodom obrati zvaničnim pismom svim šefovima država i vlada. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se juče sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajačkom. Tvrdi da su razgovarali o mnogim detaljima, ali i da ne može o tome javno da govori.

„Nemamo takav dogovor da o takvim stvarima koje nisu dogovorene izlazimo u javnost“, kazao je Vučić te precizirao da se između ostalog razgovaralo o pitanju nestalih i ZSO.

Danas poručuje da Srbija traži razgovore sa Prištinom na svim nivoima – „što pre, što više i što češće“.

Tvrdi da je „svaki razgovor blagorodan“, da bi trebalo da se razgovara o svim temama – o ZSO, energetici i da se pokuša da se napravi „barem minimalno poverenje da ne bismo dolazili u situaciju kao pre mesec dana“.

Kaže da je to preneo Miroslavu Lajčaku tokom razgovora i da je reč o „zvaničnom zahtevu Republike Srbije“.

Sa druge strane, tvrdi da ne želi da prihvati tezu da je Srbija ta koja je odgovorna zbog toga što nema razgovora u Briselu.

Vučić je danas najavio da će po povratku iz Rusije uputiti pismo svim šefovima država i vlada a povodom nedavne izjave kosovskog premijera koji je rekao da bi na referendumu glasao za ujedinjenje sa Albanijom, samo ako bude predstavljen na demokratski način.

Vučić kaže da će u pismu ukazati na to i zatražiti objašnjenje „kako je moguće da Aljbin Kurti koji je premijer privremenih institucija u Prištini svako malo, na vrlo jasan i precizan način, govori ne o tamo nekome, već o sopstvenoj želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije“.

Uz podsećanje da niko iz EU ili međunarodne zajednice nije reagovao na ovu Kurtijevu izjavu, poručuje da će da se „drzne i pita u zvaničnoj formi“.

Vučić ujedno otkriva da će u pismu postaviti pitanje:

„Da li to znači da ćete tako da ćutite i da nećete da reagujete ukoliko bi bilo ko odavde govorio o ujedinjenju sa nekim drugim ili biste tog sekunda govorili, osim što biste imali desetine pomagača iz naše zemlje koji bi odmah potrčali da nas prijave oko neodgovornih izjava, ili bih završio na lomači kao u Srednjem veku“, poručio je Vučić.

Postavlja još jedno pitanje – „po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno“.

Šta biste rekli da je neko iz Srbije ili Republike Srpske to saopštio, da li bi to bio sličan odgovor ili isti?

Međutim, poručuje da će sa tim morati da se prekine „jer ne može više objašnjenje da bude – ‘ma pusti to, koga briga šta priča Kurti'“.

„Aj’ tako pričajte koga briga šta priča Vučić. Ali ne ne, oni kažu – ‘to što priča Vučić to može da se desi’. To je bilo objašnjenje jednog od najvažnijih političkih predstavnika koje sam pitao“, kazao je Vučić.

Vučić ipak tvrdi da ovom izjavom nije hteo da kaže da će Srbija takvu politiku da vodi i za to da se zalaže.

„Srbija se zalaže za poštovanje međunarodno priznatih granica i poštovanje međunarodno javnog prava.

Ipak, postavlja još jedno pitanje:

„Je l’ to znači da imate pravo na neodgovornost ako ste Albanac, da imate pravo na neodogovrnost ako pripadate drugim narodima, a da nemate nikakvo pravo, ne na neodgovornost, nego na iste aršine i standarde ako ste Srbin. Samo to želimo da čujemo, da nam neko jasno i nedvosmisleno to kaže“.

Predsednik Srbije danas putuje za Rusiju gde će se već sutra sastati sa ruskim predsednikom. To će biti 19. susret – veoma važan za Srbiju, kazao je Vučić.

Najavio je razgovore o svim ključnim pitanjima iz regiona, ali i nada se da će od Putina moći da čuje kako sagledava situaciju u regionu, ali i širom sveta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.